Έλενα Ράπτη: «Εννέα στους δέκα δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου είναι από το περιβάλλον του παιδιού»
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Έλενα Ράπτη: «Εννέα στους δέκα δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου είναι από το περιβάλλον του παιδιού»

«Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανέρχεται στο 16%».

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εκκίνηση από την Πολιτεία, μιας νέας, καλά οργανωμένης και στοχευμένης εθνικής προσπάθειας, με μηδενική ανοχή απέναντι στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, κινητοποιώντας όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου», ανέφερε η εθνική συντονίστρια για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, επί του εθνικού σχεδίου για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Όπως επισήμανε η βουλευτής, «ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Αυξημένη συχνότητα σεξουαλικής θυματοποίησης εντοπίζεται σε όλες τις ομάδες των πιο ευάλωτων παιδιών. Εννέα στους δέκα δράστες είναι από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την αποκάλυψη των περιστατικών, καθώς συχνά, τα παιδιά θύματα εκβιάζονται συναισθηματικά, φοβούνται, παραπλανώνται και αποτρέπονται από το να μιλήσουν, γι’ αυτό που τους συμβαίνει. Δύο μόνο από τα 100 περιστατικά φτάνουν στις Αρχές. Τα υπόλοιπα καλύπτονται από σιωπή». Το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών επιδεινώθηκε την περίοδο της πανδημίας, «τόσο δια ζώσης όσο και μέσω διαδικτύου», επισήμανε η βουλευτής της ΝΔ.

Αναφερόμενη στους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου, η Έλενα Ράπτη επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Στο ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων, περιγράφονται με σαφήνεια οι ρόλοι των εισαγγελικών λειτουργών, της αστυνομίας, των κοινωνικών λειτουργών, των επαγγελματιών υγείας (σωματικής και ψυχικής) και των εκπαιδευτικών λειτουργών. Περιγράφονται σαφή βήματα για την αλληλουχία ενεργειών καθεμιάς των εμπλεκομένων υπηρεσιών, σε όλη την επικράτεια, με στόχο τη μία και μόνη δικανική εξέταση του παιδιού-θύματος.
  • Στο ειδικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών, όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς θα καταχωρούν το περιστατικό που έφτασε σε αυτούς, σε ένα ενιαίο διατομεακό αρχείο καταγραφής κρουσμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η διατομεακή παρακολούθηση της εξέλιξης των ενεργειών αντιμετώπισης κάθε περιστατικού.
  • Καθώς έχει παρατηρηθεί πως οι δράστες αυτών των εγκλημάτων, έχουν συνήθως ιστορικό ανάλογης συμπεριφοράς, θεσπίζεται ειδικό ποινικό μητρώο, στο οποίο θα καταχωρίζεται κάθε καταδικαστική απόφαση που αφορά σε αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, με θύματα ανήλικα παιδιά.
  • Αναπτύσσονται σχήματα εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών, των υπηρεσιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά, για την πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, καθώς και εγχειρίδια καθοδήγησης αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διαχείριση των περιστατικών.
  • Θεσπίζεται η υποχρέωση όλων των φορέων, ιδιωτικών και δημόσιων, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά, να αναπτύξουν δημόσιες πολιτικές παιδικής προστασίας, καθώς και να ορίσουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας σε κάθε φορέα, δίνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα σε κάθε επίδοξο θύτη, πως καμία παρέκκλιση τέτοιου είδους δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Έλενα Ράπτη: Οι δράστες πράξεων αθλητικής βίας θα εκτίουν άμεσα και υποχρεωτικά την ποινή τους

Loading

Play