Ελλάδα: Έκκληση για διεθνή παρέμβαση στην ανθρωπιστική κρίση του Σουδάν

Ελλάδα: Έκκληση για διεθνή παρέμβαση στην ανθρωπιστική κρίση του Σουδάν

Την ανησυχία της Ελλάδας για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση και τον λιμό στο Σουδάν, εξέφρασε ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για διεθνή παρέμβαση. Μιλώντας στην Έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Σλοβενίας, υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης δράσης.

Η Ελλάδα συντάσσεται με τις προειδοποιήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επιδείνωση της επισιτιστικής κατάστασης. Η Έκθεση Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) αναφέρει ότι συνθήκες λιμού επικρατούν σε πέντε περιοχές, με πάνω από τον μισό πληθυσμό-24,6 εκατομμύρια ανθρώπους-να αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο κ. Σέκερης καθόρισε τρεις βασικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της κρίσης:

1. Ανεμπόδιστη Πρόσβαση Ανθρωπιστικής Βοήθειας:

Η Ελλάδα ζητά την άμεση άρση των διοικητικών και ασφαλιστικών εμποδίων που παρεμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Καταδικάζεται η χρήση της πείνας ως όπλου στον πόλεμο, όπως ορίζεται στο Ψήφισμα 2417 (2018) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

2. Επέκταση της Ανθρωπιστικής Βοήθειας:

Η Ελλάδα υποστηρίζει την άμεση ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας, των ιατρικών υπηρεσιών και των μέτρων προστασίας, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ανάγκες των γυναικών, των κοριτσιών και των παιδιών, που αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους βίας.

3. Παύση των Εχθροπραξιών και Πολιτική Λύση:

Η Ελλάδα ζητεί άμεση παύση των εχθροπραξιών και υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης μέσω διαλόγου. Η σύγκρουση απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής με απρόβλεπτες συνέπειες για τα γειτονικά κράτη.

Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς τον λαό του Σουδάν και τη δέσμευση της να στηρίξει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τους αμάχους.

Η διευθύντρια της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Μπεθ Μπέχντολ, τόνισε την ανάγκη για άμεση δράση, αναφέροντας τις τραγικές συνθήκες επισιτιστικής ασφάλειας.

Η διευθύντρια του Γραφείου των ΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Ζητημάτων (OCHA), Εντέμ Γουοσούρνου, προειδοποίησε για τις σοβαρές ανθρωπιστικές ανάγκες, τονίζοντας ότι πάνω από 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι.

Το Ανθρωπιστικό Σχέδιο Ανταπόκρισης για το 2025 απαιτεί 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη ανθρώπων εντός Σουδάν.

Loading

Play