«Μετά από δεκαετίες πολέμου και αστάθειας, η Μέση Ανατολή βρίσκεται σήμερα πράγματι σε ένα σημείο καμπής» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, ξεκινώντας την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο και τη Γάζα δείχνουν ότι «η ειρήνη μπορεί πράγματι να είναι εφικτή» και αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη.
Η πρόσφατη κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, ανέφερε, αποτελούν παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω πολιτικής βούλησης.
Ο υπουργός επαίνεσε την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επίμονες διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες και τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης όλων των φάσεων της συμφωνίας για να διασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και ο μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα παρέχει ενεργά βοήθεια στον λαό της Γάζας, περιθάλποντας τραυματισμένα παιδιά σε ελληνικά νοσοκομεία και υποστηρίζοντας παλαιστινιακές οικογένειες μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος της Ράφα και η επανενεργοποίηση της αποστολής EU-BAM Rafah, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα, είναι καλοδεχούμενες εξελίξεις», δήλωσε.
Τόνισε την ανάγκη μεταπολεμικού σχεδιασμού, διακυβέρνησης και ανασυγκρότησης στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς ο εκτοπισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή αστάθεια. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει την Παλαιστινιακή Αρχή στην κάλυψη των οικονομικών της αναγκών και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της καλή διακυβέρνησης και της αποριζοσπαστικοποίησης», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη θαλάσσια ασφάλεια, ο υπουργός επισήμανε την «ακραία πίεση» στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι και δήλωσε ότι η Ελλάδα, ως ηγετική δύναμη στη ναυτική επιχείρηση ASPIDES της ΕΕ, δεσμεύεται να «διαφυλάξει την ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, καθώς και την προστασία των ναυτικών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ