Ελλάδα – Γαλλία συμμαχία και “στρατιωτική συνδρομή”
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ελλάδα – Γαλλία συμμαχία και “στρατιωτική συνδρομή”

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Το γνωστό σύνθημα Ελλάδα-Γαλλιά συμμαχία εξελίσσεται και γίνεται Ελλάδα-Γαλλία “στρατιωτική συνδρομή”.

Στην αμυντική συμφωνία που θα υπογράψουν οι υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών, πιθανότατα στα μέσα του τρέχοντος μήνα, οι ειδικοί αναλυτές εστιάζουν στον όρο “στρατιωτική συνδρομή” που ξεχωρίζει και δίνει τον τόνο των σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι.

Με την κατάσταση στη Ν.Α. Μεσόγειο να περιπλέκεται εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν  θα συζητήσουν σήμερα το βράδυ τους τρόπους αμοιβαίας υποστήριξης στη διεθνή σκακιέρα. Με τον όρο “στρατιωτική συνδρομή”  η μία χώρα θα μπορεί να ζητά στρατιωτική βοήθεια από την άλλη, ενώ τα γαλλικά πολεμικά πλοία και τα στρατιωτικά αεροπλάνα να χρησιμοποιούν τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια. 

Αντίστοιχη αναφορά υπάρχει και στην κυπρογαλλική αμυντική συμφωνία,  εξέλιξη που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Συνδέουν το μεταναστευτικό με την εθνική ασφάλεια

Στο μεταξύ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εξελίξεις στη Μόρια επηρεάζουν και την εθνική μας ασφάλεια. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση συνδέει το μεταναστευτικό με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και την κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά.  

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως κατά το τρίμηνο Ιούνιος- Ιούλιος- Αύγουστος 2020 οι συνολικές αποχωρήσεις μεταναστών από τη χώρα μας άγγιξαν τα 2.735 άτομα έναντι 2.596 που ήταν πέρυσι (αύξηση 5,4%), ενώ στο ίδιο διάστημα οι ροές ήταν 2.076 άτομα, έναντι 18.519 πέρσι. “Είχαμε δηλαδή δραστική μείωση των ροών, καθώς και μικρή αύξηση των αποχωρήσεων” τονίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Όπως εξηγούν, οι εξελίξεις αυτές είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα στην αποσυμφόρηση 5 νησιών του Αιγαίου. Επιπρόσθετα οι διαμένοντες στα νησιά μειώθηκαν κατά 34%, οι διαμένοντες στα ΚΥΤ μειώθηκαν κατά 38%, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στα ΚΥΤ κατά 54%.

Μπαίνει τάξη στις αιτήσεις ασύλου

Αναφορικά με τα αιτήματα ασύλου, το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, οι αποφάσεις ασύλου πρώτου βαθμού αυξήθηκαν κατά 109% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι εκκρεμείς αποφάσεις ασύλου (α΄ και β΄ βαθμού) μειώθηκαν κατά 3,1% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Επισημαίνεται ότι εκκρεμούν συνολικά 95.284 αποφάσεις ασύλου, έναντι των 138.653 εκκρεμών αποφάσεων που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2019. Δηλαδή, μείωση κατά 31,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Ρώσο πρέσβη – Στο επίκεντρο η Αν. Μεσόγειος

Loading

Play