Η Ελλάδα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης και την προτεραιότητα της διπλωματικής οδού.
Στην παρέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας, ασκήθηκε κριτική για τη συνεχιζόμενη χρήση προηγμένων όπλων από τους Χούθι, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι και drones, που στοχεύουν κυρίως μη στρατιωτικές υποδομές, όπως τερματικούς σταθμούς πετρελαίου. Η Ελλάδα επεσήμανε ότι αυτές οι επιθέσεις επιδεινώνουν την ένταση και πρέπει να σταματήσουν άμεσα για την προστασία των αμάχων.
Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας που θα ανοίξει τον δρόμο για μια ολοκληρωμένη και διαρκή ειρηνευτική λύση. Η Ελλάδα επιβεβαίωσε τη στήριξή της στην κυβέρνηση της Υεμένης και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας στο Προεδρικό Συμβούλιο Ηγεσίας της Υεμένης, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς ενότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.
Η Ελλάδα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του ‘Αντεν και τα στενά του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ. Η χώρα μας, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέταξε την ανανέωση του Ψηφίσματος για την Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και την αντιμετώπιση απειλών στην περιοχή.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις, καθώς και τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες. Τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και επισήμανε τις καταστροφικές επιπτώσεις των πρόσφατων αεροπορικών επιδρομών σε κρίσιμες υποδομές της Υεμένης, οι οποίες διαταράσσουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια το 2025 έχει αυξηθεί σε 19,5 εκατομμύρια άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τα μισά παιδιά κάτω των πέντε ετών να πάσχουν από καχεξία.
Όπως αναφέρθηκε, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος, εξασφάλισε δεσμεύσεις από τους Χούθι για τη διερεύνηση της απελευθέρωσης του προσωπικού του ΟΗΕ που κρατείται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ