Η Ελλάδα και η Τουρκία αναζητούν ήρεμα νερά, αλλά οι εντάσεις αναδύονται, ιδιαίτερα στον τομέα της πολιτικής. Στις 6 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, καθώς και από την έναρξη της επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η διαδικασία αυτή επιχείρησε να χτίσει μια αίσθηση ηρεμίας πάνω στα ερείπια του Εγκέλαδου, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την αλληλεγγύη. Ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία, εκφράζοντας την προθυμία της Ελλάδας να παρέχει βοήθεια.
Η επιστολή του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωνε τη δέσμευσή του για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και συνεργασίας. Σημαντική ήταν και η αποστολή στεφάνου από τον Ακάρ στην κηδεία της μητέρας του Νίκου Παναγιωτόπουλου, η οποία υποδήλωνε τη διατήρηση ενός μη ανακοινωμένου δίαυλου επικοινωνίας σε δύσκολες εποχές.
Μετά τους σεισμούς, η Τουρκία επιχείρησε να μειώσει τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, δημιουργώντας μια περίοδο απόλυτης ηρεμίας. Οι δύο χώρες, παρ’ ότι υπήρξαν κάποιες παραφωνίες, προσπαθούσαν να αποφύγουν τις προκλήσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου της άνοιξης του 2023.
Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο του 2023, εγκαινίασε μια νέα περίοδο συνεργασίας. Παρά την καλή πρόθεση, οι δηλώσεις των δύο πλευρών αποκαλύπτουν μια σημαντική απόσταση που δυσκολεύει τη συνέχιση των συνομιλιών, ενώ οι κριτικές στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη μετριοπαθή στάση του κερδίζουν έδαφος.
Στην Τουρκία, οι φωνές του εθνικισμού αρχίζουν και πάλι να αναδύονται, ενώ στην Ελλάδα η αντιπολίτευση συνεχίζει να επιδεικνύει σκληρή στάση. Η πολιτική σκηνή διατηρεί τη θερμότητα της, με πρόσφατες αναφορές σχετικά με τις έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου να εντείνουν την ένταση.
Επιπλέον, το ελληνικό τραγούδι για την Eurovision έχει γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων, με το κρατικό τουρκικό κανάλι να εξετάζει τις αναφορές που αφορούν τη γενοκτονία των Ποντίων. Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν το ερώτημα για το πόσο κοντά είναι οι δύο χώρες στο να επιστρέψουν σε μια περίοδο εντάσεων, σε μια εποχή όπου η Διακήρυξη των Αθηνών παλεύει να αποδείξει την αντοχή της.
Πηγή περιεχομένου: in.gr