«Ελληνικός Χρυσός»: Ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή η συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο

«Ελληνικός Χρυσός»: Ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή η συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία σε Α΄ ανάγνωση, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την κύρωση της επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Η νέα σύμβαση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ενώ υπέρ της αρχής της, τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από το ΚΙΝΑΛ που εξέφρασε επιφυλάξεις. Κλείνοντας την συζήτηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για «μια επένδυση, με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, εθνικής σημασίας» και κάλεσε την αντιπολίτευση να ξανασκεφτεί την στάση της και να την υπερψηφίσει.

Απαντώντας σε αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «αμνήστευσης της εταιρίας για σωρεία παραβάσεων με καταδικαστικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη», ο κ. Σκρέκας αντέτεινε ότι, με τη νέα σύμβαση, απλώς διευθετούνται υφιστάμενες διαφορές που μπορούν να προκληθούν από απαιτήσεις της εταιρίας τις οποίες διεκδικεί και εδράζονται σε αποφάσεις του ΣτΕ. «Λύνουμε ένα πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την τακτική της άρνησής της σε επενδύσεις. Απαλλάσσεται και το ελληνικό δημόσιο και η εταιρία από οποιαδήποτε επίπτωση προκαλούν τα εξώδικα της εταιρίας προς το δημόσιο ελληνικό δημόσιο. Αυτό δεν είναι αμνηστία και δεν μπορείτε να παίρνετε διαζύγιο με την αλήθεια. Δεν γίνεστε πιστευτοί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: «Με το άρθρο 11 γίνεται οριστική διευθέτηση των εξωδίκων της εταιρίας προς το δημόσιο και εδράζονται στο ρίσκο που πήρε σε βάρος της πλάτης του ελληνικού λαού ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς αυτό το ρίσκο το μηδενίζουμε και δεν μπορεί να εγείρει πια οποιαδήποτε αξίωση η εταιρία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, υπεραμύνθηκε της τροποποίησης της συμφωνίας, τονίζοντας ότι «έχουμε μια νέα σύμβαση που αναφέρεται στο μέλλον». «Η δραστηριότητα της εταιρίας στη Χαλκιδική επέφερε μέχρι το 2020 τελικές επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ 126 εκατ. ευρώ και 1.650 άμεσες θέσεις εργασίας. Πού είναι το σκάνδαλο; Το σκάνδαλο είναι οι 500 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στις Σκουριές το 2018 με την παρακώλυση της επένδυσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά και να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στην περιοχή και νέες θέσεις εργασίας. Στο τέλος θα κριθούμε και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θέλει να κυβερνά αυτόν τον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας. Έμφαση έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος στα μεταλλευτικά ανταποδοτικά τέλη που οφείλει να πληρώσει η εταιρία, σημειώνοντας ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ τα παρέλαβε με ποσοστό 1% επί της αξίας του μετάλλου στη τιμή ουγγιάς, όταν η τιμή είναι 900 ευρώ και στο 6% όταν φθάνει στα 1.800 ευρώ και τα αύξησε κατά 10% εφόσον ισχύσει η σύμβαση. Επίσης, έμφαση έδωσε και στη προστασία των δασών, τονίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες για να επιστραφούν τα εδάφη αφού αποκατασταθούν πλήρως, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αυτών που παλαιότερα δεν είχαν αποκατασταθεί.

Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελο, που έκανε λόγο για «λεόντειο συμφωνία σε βάρος του δημοσίου», σημείωσε χαρακτηριστικά: «Λέτε ότι υπογράψαμε μια δήθεν λεόντειο σύμβαση με ευνοϊκούς όρους υπέρ της εταιρίας. Αν θέλαμε να κάνουμε μια τέτοια συμφωνία, δεν θα χρειαζόταν να διαπραγματευτούμε επί ενάμιση χρόνο. Θα το κάναμε σε ενάμιση μήνα. Έγινε μια σπουδαία διαπραγμάτευση και καταλήξαμε σε μια συμφωνία επ΄ ωφελεία του δημοσίου και πάνω από όλα των τοπικών κοινωνιών».

Τέλος, ο κ Σκρέκας έκανε δεκτή τη πρόταση του δημάρχου Αριστοτέλη, να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην τεχνική επιτροπή αξιολόγησης, και δεσμεύτηκε ότι θα εκπροσωπείται με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος του Δήμου, τον οποίο θα διορίζει ο υπουργός με υπόδειξη του δημάρχου της περιοχής.

«Σας καλώ να το ξανασκεφτείτε και να δείτε το πραγματικό καλό της κοινωνίας, με την απεμπλοκή της κατάστασης, την επανεκκίνηση των έργων, την αύξηση των δημόσιων εσόδων και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία τα οποία θα επιφέρει η νέα σύμβαση», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος υποστήριξε ότι, η εταιρία δεν δεσμεύεται ούτε για το επενδυτικό σχέδιο ούτε για τις θέσεις εργασίας. Μίλησε για «μειωμένα δικαιώματα του δημοσίου» αλλά και «για υπουργούς που θα λειτουργούν ως ατζέντηδες της εταιρίας» και υποστήριξε ότι στον όρο της σύμβασης υποχρεώνεται το δημόσιο να βρει κεφάλαια για την επένδυση της εταιρίας αν τα χρειαστεί.

Ο κ. Φάμελος προειδοποίησε ότι ο θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και επανέλαβε ότι τίθεται θέμα παράβασης καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου για τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, τόνισε ότι «αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά της σύμβασης και της μεταλλευτικής δραστηριότητας αλλά αν η συγκεκριμένη συμφωνία, στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση, είναι επωφελής για το δημόσιο, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία που προσδοκά αντισταθμιστικά οφέλη και να αντιμετωπίσει την ανεργία». Παράλληλα, μίλησε για «νέα σύμβαση με πολλά προβλήματα και ασάφειες, η οποία δεν προβλέπει ρητές δεσμεύσεις για την εταιρία και τις δραστηριότητες της στα επόμενα χρόνια».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής επεσήμανε ότι για το κόμμα του, «το κρίσιμο διακύβευμα είναι ότι χάνεται από την κρατική ιδιοκτησία και την φιλολαϊκή περιουσία ένα πολύτιμο ορυκτό». «Σε μια χώρα σεισμική δεν μπορείς να κατασκευάζεις χώρους υγειονομικής ταφής πάνω σε ένα ρήγμα, ούτε να περνά το πόσιμο νερό μέσα από τα μεταλλεία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος έκανε λόγο για «θηριώδες σκάνδαλο με μία σύμβαση που είναι σε βάρος του δημοσίου και δεν θα επιφέρει κανένα όφελος, αλλά μόνο μεγάλη καταστροφή σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία».

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης υποστήριξε ότι «η περιοχή της Χαλκιδικής γίνεται φέουδο της εταιρίας η οποία θα κάνει ότι θέλει, όταν, όποτε και αν θέλει». «Χαρίζετε στην εταιρία ένα κομμάτι της Χαλκιδικής και αυτό είναι στρατηγική σας επιλογή», ανέφερε.

Για «εθνική επενδυτική συμφωνία που ενισχύει την εθνική οικονομία, ενισχύει την τοπική κοινωνία και αναβαθμίζει την περιοχή» μίλησε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Θέμης Χειμάρας.

Δείτε επίσης: Σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για το έργο των Σκουριών η Ελληνικός Χρυσός

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play