Ελληνογαλλική συμμαχία: Γιατί ο Μητσοτάκης επενδύει σε μια στενότερη συνεργασία με τον Εμανουέλ Μακρόν
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ελληνογαλλική συμμαχία: Γιατί ο Μητσοτάκης επενδύει σε μια στενότερη συνεργασία με τον Εμανουέλ Μακρόν

Η στιγμή που Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Φλοράνς Παρλί και Ζαν Ιβ Λε Ντριάν υπέγραφαν τα κείμενα της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας στην Άμυνα και στην Ασφάλεια, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν, ήταν το τελικό βήμα μίας συμφωνίας, η οποία “κλείδωσε” και έρχεται, για να ισχυροποιήσει τη θέση της Αθήνας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

«Με τον πρόεδρο Μακρόν μας ενώνουν πολλά…» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μέγαρο των Ηλυσίων τον Αύγουστο του 2019, επιλέγοντας τότε το Παρίσι ως πρώτο σταθμό των ταξιδιών του στις μεγάλες πρωτεύουσες – πριν από το Βερολίνο και αμέσως μετά τη Λευκωσία.

Εκείνη η θεσμική συνάντηση στο Ελιζέ ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός εξέφραζε ευθέως τις «μεγάλες προσδοκίες» του από τη ελληνογαλλική συνεργασία. 

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έλευση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν το βήμα που “κλείδωσε” το…deal και, ειδικότερα, οι συνομιλίες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο αυτοκίνητο και στη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο στην Ακρόπολη το βράδυ της Παρασκευής της 17ης Σεπτεμβρίου μετά το δείπνο των ηγετών.

Με τον Πρωθυπουργό να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δώσει το “παρών” στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα τελικά κείμενα της συμφωνίας ετοιμάζονταν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, πυρετωδώς, λαμβάνοντας την τελική τους μορφή με την έλευση του κ. Μητσοτάκη στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σημαντικό σκαλοπάτι υλοποίησης της ελληνικής στρατηγικής αυτονομίας

«Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος.» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το πλέον σημαντικό σημείο της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι είναι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και την χρήση στρατιωτικών μέσων, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του Ο.Η.Ε., το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, ο Μητσοτάκης διεκδικεί ενδυνάμωση της «φωνής» της Αθήνας στην Ευρώπη, κάτι που σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται και μέσω Γαλλίας με παρεμβάσεις που προκαλούν κατά καιρούς δυσφορία στην Τουρκία.

Παναγιωτόπουλος: Η αμυντική συνδρομή αφορά και θαλάσσιες περιοχές

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι η συμφωνία εκτείνεται σε τέσσερα μέρη. Στη στρατηγική συνεργασία, στη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική με συνεχείς διαβουλεύσεις στελεχών των δύο υπουργείων προκειμένου να αναλύονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις, στη στρατιωτική συνεργασία ώστε να αναπτυχθεί μια κοινή στρατηγική κουλτούρα και διακρατικότητα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και στη συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας με στόχο να εμπλακούν και οι εγχώριες εταιρείες σε συνεργασία με τους μεγάλους οίκους της αντίστοιχης γαλλικής.

Δείτε επίσης: Μετά την Γαλλία έρχεται και το Ελλάδα – ΗΠΑ Συμμαχία

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading