Είναι ο νεότερος Έλληνας ευρωβουλευτής αλλά και ο πιο …ενοχλητικός αφού είναι πρώτος στην κατάθεση γραπτών ερωτήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο από το σύνολο των ευρωβουλευτών. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών έχει μια πολύ ισχυρή ατζέντα στα θέματα του πρωτογενούς τομέα όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία αλλά και για το μεταναστευτικό. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος «Δεν αρνούμαι ότι οι μετανάστες ζητάνε μια καλύτερη ζωή αλλά η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή όλων αυτών των ανθρώπων ιδιαίτερα σε βάρος των Ελλήνων».
Θα ήθελα αρχικά ένα σχόλιό σας για όλα αυτά που είδαμε να συμβαίνουν με το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» και δεύτερον να σας ρωτήσω αν το ωστικό κύμα της πρότασης μομφής έφτασε στα ευρωπαϊκά πηγαδάκια.
Η αλήθεια είναι πως αυτά που ζήσαμε με τoν παγετό και τα χιόνια ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά δυστυχώς εμείς εκτιμάμε ότι η ΝΔ δε μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες κρίσεις. Αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη επικοινωνίας και με την έλλειψη οργάνωσης που υπάρχει είτε με τους δήμους και τις περιφέρειες είτε με την πολιτική προστασία και αυτό αποδείχτηκε και τώρα αλλά και με τις πυρκαγιές και γενικά σε όλες τις φυσικές καταστροφές που έχουν προκύψει.
Σε ότι έχει να κάνει με την πρόταση μομφής, θεωρούμε ότι είναι μια καλή πρόταση γιατί είναι μία ευκαιρία για να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από τη ΝΔ. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση στις σημαντικές στιγμές που πρέπει να βγει μπροστά και να απολογηθεί κατά κάποιο τρόπο και να μας εξηγήσει τι πήγε λάθος, υπεκφεύγει και κρύβεται.
Τι καινούργιο πιστεύετε ότι φέρνει η εκλογή της Μαλτέζας Ρομπέρτα Μετσόλα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Δεν πιστεύω ότι θα φέρει κάποια πολύ μεγάλη αλλαγή στη δράση και στα έργα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για ένα άτομο που έρχεται από την κεντροδεξιά, από ένα λαϊκό κόμμα. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιλάω για τον πρωτογενή τομέα, για τα εθνικά θέματα, για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Προσδοκούμε μια αλλαγή της πολιτικής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αλλά ο ρόλος της κυρίας Μετσόλα δε μπορεί να αλλάξει από μόνος του, τη γραμμή και την αντζέντα του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα politico είστε ο πιο «ενοχλητικός ευρωβουλευτής» καθώς είστε πρώτος στην κατάθεση γραπτών ερωτήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Τι ανταπόκριση βλέπετε στην πίεση που ασκείτε;
Το εργαλείο των γραπτών ερωτήσεων είναι από τα πιο σημαντικά που έχει στη φαρέτρα του ένας ευρωβουλευτής διότι η ευρωπαϊκή επιτροπή είναι υποχρεωμένη να απαντήσει σε συγκεκριμένα θέματα. Εμείς χρησιμοποιούμε στο έπακρο το συγκεκριμένο εργαλείο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και κατά καιρούς έχουμε λάβει πολύ σημαντικές απαντήσεις.
Έχετε υποβάλλει πολλές ερωτήσεις που αφορούν θέματα λαθρομετανάστευσης. Υποστηρίζετε ότι η Τουρκία δεν είναι καλός γείτονας εντείνοντας το πρόβλημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Από τη μία έχουμε λοιπόν το push forward των Τούρκων, από την άλλη το push back της Ευρώπης και στη μέση ανθρώπινες ψυχές. Που τίθεται για εσάς το όριο ανάμεσα στην ανοιχτή πολυπολιτισμική κοινωνία και στις αντοχές της να δεχθεί και να ενσωματώσει μετανάστες;
Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό ατόμων που μπορεί να αντέξει. Η Τουρκία είναι ένας κακός και αφερέγγυος γείτονας γιατί έχει λάβει πάρα πολλά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να φιλοξενεί τους λαθρομετανάστες από τη Συρία και από άλλες χώρες και παρόλο αυτά συνεχίζει να τους προωθεί στην Ευρώπη. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν έχει πόλεμο, άρα είναι ασφαλής, επομένως δεν είναι μόνο ανήθικο αλλά είναι και ανέντιμο από τη μεριά της το ότι προωθεί τους λαθρομετανάστες προς τη μεριά μας. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προφυλάξει τα σύνορά της, να προασπίσει το εθνικό της συμφέρον, για αυτό θα πρέπει να γίνονται push back. Το πιο σημαντικό είναι να δοθεί το μήνυμα ότι ΄΄δεν αξίζει να προσπαθήσει να περάσει κάποιος τα σύνορα’’. Επειδή οι διακινητές είναι παράνομες επιχειρήσεις και βλέπουν πού μπορούν να δρουν και πού όχι, πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι στην Ελλάδα δεν αξίζει να προσπαθήσεις να περάσεις τα σύνορα γιατί θα σε γυρίσουν πίσω. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα, πρέπει να γίνονται push back στη θάλασσα, να χτιστούν κατάλληλες οχυρώσεις στα χερσαία σύνορα και θα πρέπει να γίνουν και απελάσεις.
Πού πιστεύετε ότι θέλουν να πάνε οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα;
Δεν αρνούμαι ότι ζητάνε μια καλύτερη ζωή αλλά η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα, τη στιγμή που οι Έλληνες ζουν μια κακή πραγματικότητα λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, να αλλάξει τη ζωή όλων αυτών των ανθρώπων ιδιαίτερα σε βάρος των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες είναι το μεταναστευτικό και η οικονομία. Σύμφωνα με εσάς, η ισλαμοποίηση είναι περισσότερο απειλητική. Γιατί;
Η οικονομία και η πανδημία είναι προβλήματα που έρχονται και κάποια στιγμή θα φύγουν, σε αντίθεση με τη ισλαμοποίηση και τη λαθρομετανάστευση των οποίων τα αποτελέσματα θα μείνουν με την αλλοίωση του πληθυσμού μας, με την αλλαγή του τρόπου ζωής, την αλλαγή της δομής της κοινωνίας μας, των αξιών μας. Η ισλαμοποίηση έρχεται με μια ταυτόχρονη αλλαγή στις αξίες που έχουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η οποία είναι μια Χριστιανική ήπειρος και πρέπει να παραμείνει έτσι. Δυστυχώς με τις πολιτικές που ακολουθούνται και τις οποίες στηρίζει και η ΝΔ αυτό δε μπορεί να αλλάξει.
Δείχνετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα αγροτικά θέματα. Τι έχει άμεση ανάγκη ο Έλληνας αγρότης; Πόσο αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι πρέπει να είμαστε για τη νέα ΚΑΠ;
Επειδή τυχαίνει να είμαι κτηνίατρος ο πρωτογενής τομέας είναι ένα αντικείμενο που μου αρέσει και τον θεωρώ και πάρα πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας μας. Ο κ. Βελόπουλος πιστεύει πάρα πολύ στον πρωτογενή τομέα και πολύ συχνά θέτει σημαντικά ζητήματα πάνω σε αυτόν.
Η νέα ΚΑΠ έχει κάποια θετικά στοιχεία όπως είναι η προώθηση των βιολογικών και ποιοτικών προϊόντων που είναι ένα πλεονέκτημα της Ελλάδας, διότι τα προϊόντα μας είναι κατά κανόνα ποιοτικά προϊόντα. Για παράδειγμα παράγουμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο το οποίο διακρίνεται για την ποιότητα και όχι για την ποσότητά του.
Αντίθετα, η Ινδία για παράδειγμα, παράγει ρύζι και βγάζει έσοδα από μια μεγάλη ποσότητα. Εμείς κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει τίποτα για τον πρωτογενή τομέα.
Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι η εξάρτηση από τα εισαγόμενα προϊόντα, είτε από ζωοτροφές είτε από τελικά προϊόντα. Ό,τι τρώμε το εισάγουμε. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μπουν υψηλότεροι δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα. Ένα τσαμπί σταφύλια είναι πολύ πιο φθηνό όταν το παίρνουμε για παράδειγμα από τη νότια Αφρική σε σχέση με το ελληνικό, το οποίο είναι πιο ποιοτικό αλλά έχει ένα υψηλότερο κόστος παραγωγής και καταλήγει στο ράφι με μια ψηλότερη τιμή σε σχέση με το εισαγόμενο. Αν δε μπει ένας δασμός για να εξισώσουμε τα δυο προϊόντα δε μπορούμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.
Την περίοδο της πανδημίας πληρώσαμε πολύ έντονα την υψηλή εξάρτησή μας από τις εισαγωγές διότι όπως είδαμε, προκύπτει μία κρίση την εφοδιαστική αλυσίδα και την άλλη μέρα φοβόμαστε μήν αδειάσουν τα ράφια. Αν είμαστε αυτάρκεις και αυτόνομοι και αυτό λέει ο κ. Βελόπουλος από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στο βήμα της Βουλής τότε έχουμε μικρότερες πιθανότητες να πεινάσουμε και εμείς για αυτό αγωνιζόμαστε
Μέρα με την ημέρα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, την κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Πόσο κοντά είμαστε σε ένα πόλεμο και τι επιπτώσεις θα έχει στην Ελλάδα;
Όλα κρέμονται από μια κλωστή…Η Ελλάδα έχει πληρώσει τη ρωσοουκρανική διένεξη χωρίς να φταίει. Η Ελλάδα δε θα πρέπει να έχει ανάμειξη στη συγκεκριμένη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το 2014 που έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, ξεκίνησε το ρωσικό εμπάργκο, και εν μια νυκτί απαγορεύτηκε στους Έλληνες παραγωγούς να πουλάνε τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Η Ρωσία μέχρι τότε ήταν ο καλύτερος πελάτης που είχε η Ελλάδα, το μεγαλύτερό μας κέρδος από τις εξαγωγές προερχόταν από αυτή την αγορά και η Γερμανία συγκεκριμένα μας απαγόρευσε να πουλάμε τα προϊόντα μας στη Ρωσία. Η Γερμανία νίπτει τας χείρας της γιατί δεν θέλει να αναμειχθεί για να μην αυξηθεί το κόστος της ενέργειας που παίρνει από τη Ρωσία. Δε γίνεται λοιπόν, να μην αναμειγνύεται η Γερμανία και να το κάνει η μικρή Ελλάδα
Το θέμα του εμπάργκο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που «πληρώσαμε» χωρίς να φταίμε σε κάτι. Εμείς έχουμε κάνει πολλές δράσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά δυστυχώς αυτό το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη ΝΔ.
Δείτε επίσης: Θεοδωρικάκος: Θα θυμόμαστε για πάντα τους τρεις ήρωες των Ιμίων. Αθάνατοι!
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Δηλώνει σοβαρή μελαγχολία λόγω των αρνητικών σχολίων
- Ο Μίχαελ Σουμάχερ θα γίνει παππούς: Η Τζίνα ανακοινώνει την εγκυμοσύνη της
- Stoiximan GBL: Δοκιμασίες εντός έδρας για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό
- Αντί για μια ευρωπαϊκή οπτική: Ο Κοζέβ και η Λατινική Αυτοκρατορία
- Δημοτικό θέατρο Πειραιά: Ιστορικοί χώροι ανοίγουν για μια μοναδική εικαστική δράση