Εμμανουήλ Φράγκος: Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κατά τη νέα ψυχροπολεμική περίοδο

Εμμανουήλ Φράγκος: Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κατά τη νέα ψυχροπολεμική περίοδο

Στην Ευρώπη και στον δυτικό πολιτισμό εδώ και πολλά χρόνια έχει θεμελιωθεί η πολιτική αντίληψη πως η διπλωματία κι η αποτελεσματική διεθνής εξωτερική πολιτική αποτελούν συμπαγείς άξονες για τη διευθέτηση όλων των διακρατικών ζητημάτων στις διεθνείς σχέσεις.

Γράφει ο Ευρωβουλευτής Ελληνικής Λύσης – ECR Εμμανουήλ Φράγκος

Ωστόσο, η πραγματικότητα ήρθε να ανατρέψει αυτήν την αντίληψη και να τοποθετήσει στην «γεωπολιτική σκακιέρα» την επιτακτική ανάγκη για ολιστική ετοιμότητα όταν κάποιος από τους «σκακιστές» αποφασίσει να παίξει και με άλλα πιόνια, επιβεβαιώνοντας το λατινικό ρητό «si vis pacem para bellum» εάν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο.

Σχεδόν σύσσωμη η Δύση, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέβαλαν μία μεγάλη σειρά από κυρώσεις προς τη Ρωσική Ομοσπονδία για την ένοπλη εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο που βιώνουμε σήμερα. Οι κυρώσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος αυτού του νέου ψυχροπολέμου, το οποίο κανείς μας ακόμη δεν γνωρίζει.

Κοιτώντας τον χάρτη της ενωμένης Ευρώπης και την Ελλάδα, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται επηρεάζει πολλούς τομείς, όπως τον πρωτογενή τομέα. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικοί τροφοδότες κι εξαγωγείς ηλιέλαιου, σιταριού, καλαμποκιού για την Ευρώπη κι άλλων βασικών προϊόντων για τη διατροφική προϊοντική παραγωγή κι η εύρεση νέων καναλιών τροφοδότησης θα συνδυαστεί με αυξημένες τιμές αγοράς για όλους τους Ευρωπαίους κι Έλληνες πολίτες. Επιπροσθέτως, οι εξαγωγείς προϊόντων προς τη Ρωσία θα πληγούν, όπως έγινε 2014 με την περίπτωση της Κριμαίας. Τέλος, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι θα δουν κι αυτοί συνέπειες λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης επειδή αναμένεται αύξηση τιμών στις εισαγόμενες ζωοτροφές. Έτσι, ο ελληνικός πρωτογενής τομέας θα έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμα πολύ μεγάλη πρόκληση, η οποία θα έρθει να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ειδικά με το κομμάτι της ενέργειας, εξαιτίας της ανεπαρκούς προσοχής που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Η κοινή γεωργική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι, θεωρητικά, μια κοινή κι ευεργετική πολιτική για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραταύτα, αρκετά κράτη-μέλη – μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα – δεν ευνοούνται από τις πολιτικές της Επιτροπής σχετικά με την πρωτογενή παραγωγή και τα κίνητρα που δίνονται στους Έλληνες παραγωγούς δρουν ανασταλτικά στον τόνωση του ελληνικού πρωτογενούς τομέα. Ο πρωτογενής μας τομέας είναι ένα εθνικό κεφάλαιο κι οι πολιτικές για την άμεση ανάταξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, που είναι πολύ συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες κι αποδοτικές, απλώς απαιτούν βούληση. Έχοντας μεγαλύτερη αυτάρκεια, η παρούσα κρίση θα είχε μικρότερο αρνητικό αντίκτυπο για τους Έλληνες. Άρα, η ενίσχυση του ελληνικού πρωτογενούς τομέα είναι απαραίτητη. Η χώρα χρειάζεται έναν κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής και σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

Η εθνική παραγωγή τροφίμων πρέπει να στηρίζεται και στην παραγωγή όλων των αγροτικών εφοδίων και τεχνολογικών εξοπλισμών, που θα μπορούσε να έχει και βιομηχανικό αντίκτυπο για την Ελλάδα, ειδικότερα σε συνδυασμό με τον ελληνικό τουρισμό (αγροτουρισμό) και την ελληνική ναυτιλία (logistics). Επιπλέον, οι Δήμοι κι οι Περιφέρειες μπορούν να γίνουν οι αξιόπιστοι καταγραφείς των πρωτογενών αναγκών των περιοχών τους κι όλοι οι συνυφασμένοι με τον πρωτογενή τομέα θεσμικοί φορείς και τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεργαστούν για τη χάραξη μίας ενιαίας στρατηγικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ελληνική αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

* Ο Εμμανουήλ Φράγκος είναι ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR)

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία – Άδ. Γεωργιάδης: Πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και σιτηρά

Loading

Play