Ενέργεια: Εξετάζεται από την κυβέρνηση η συσκότιση μνημείων και η μείωση στο δημόσιο φωτισμό

Εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενδέχεται να μειωθεί η κατανάλωση κατά 30%

Τα δικά της σχέδια για την εξοικονόμηση ενέργειας μελετά η ελληνική κυβέρνηση με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται.

Εκτός από το αίτημα της Κομισιόν για μείωση κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ε.Ε. η Αθήνα δείχνει να έχει φτιάξει και το δικό της πρόγραμμα το οποίο μάλιστα θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο.

Το πρόγραμμα θα έχει να κάνει με τους δημόσιους χώρους, όπου μια στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού θα σβήνει, ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και με τα φώτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και σε άλλα μνημεία μετά τις 03:00 τα ξημερώματα. Μία τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση κατά 30%.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας ενώ «παγώνει» για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια και το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ. Αφού περάσει λίγος καιρός θα τεθούν όλα και πάλι στο τραπέζι, ανάλογα με το πώς θα πηγαίνουν τα πράγματα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα και είπε ότι το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλας μας», σχολίασε ο υπουργός και δήλωσε ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα σχετικά με την ενέργεια, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να επιφέρει μια ακόμα αρνητική εξέλιξη σχετικά με τον εφοδιασμό και τις τιμές.

Μηχανισμός στήριξης της βιομηχανίας

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνηση μελετάει έναν μηχανισμό στήριξης της βιομηχανίας, εάν τελικά δεν υιοθετηθεί μία πανευρωπαϊκή λύση».

Βέβαια για να εγκριθεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός και να εγκριθεί, θα πρέπει να δοθεί η σχετική έγκριση από την Κομισιόν, ενώ η χρηματοδότησή του μπορεί να καλυφθεί και με πόρους από τις δημοπρασίες ρύπων.

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας: «Η χώρα βιώνει μία καθεστωτική δυστοπία – Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την κοινωνία»