Ενεργειακή κρίση: Έρχεται νέο πακέτο στήριξης

Ενεργειακή κρίση: Έρχεται νέο πακέτο στήριξης

Νέο «πακέτο» στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος

Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έκανε «πρεμιέρα» με την οριζόντια επιδότηση σε όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης. Αυτό που πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα είναι η αύξηση της επιδότησης, μέσω της διάθεσης ακόμη περισσότερων κονδυλίων, καθώς στο μεταξύ οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν αυξηθεί περαιτέρω. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 150 εκατ. ευρώ (που προβλέπονταν αρχικά), θα αυξηθούν στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ. Επομένως, η επιδότηση από 9 ευρώ που ήταν όταν εξαγγέλθηκε το μέτρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέλθει στο ύψος των 14 ευρώ. 

Υπάρχει σχέδιο «θωράκισης» των καταναλωτών και επιχειρήσεων από ανάλογες μελλοντικές εκτινάξεις του ενεργειακού κόστους, με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ενεργοποιείται αυτόματα σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο μηχανισμός αυτός θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με κονδύλια τα οποία θα εισρέουν στο Ταμείο αξιοποιώντας έσοδα από δικαιώματα ρύπων και τα πλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). 

Ο μηχανισμός θα καλύπτει σε πρώτη φάση το ρεύμα, με προοπτική αργότερα να επεκταθεί σε στα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα.

Χωρίς κανένα πραγματικό πλάνο για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την σοβαρή ενεργειακή κρίση που ήδη μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη κινείται η κυβέρνηση, με κάποιους υπουργούς να αρέσκονται στο να ωραιοποιούν καταστάσεις και να καθησυχάζουν επικαλούμενοι πακέτα παρεμβάσεων που έχουν ήδη ξεπεραστεί από την πραγματικότητα. Εν μέσω έντονης κριτικής το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να περιγράψει πιθανές παρεμβάσεις στήριξης που θα είναι συμβατές με την Κοινοτική νομοθεσία.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα προσθετα μέτρα στήριξης θα αποτυπωθούν στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 που θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου στην Βουλή. Το εύρος αυτών των πρόσθετων παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος Προϋπολογισμού, αλλά κι από το τελικό ύψος της ανάπτυξης του 2021.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται θα είναι συμβατές αφενός με την «ρήτρα διαφυγής» που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας (στη βάση της οποίας έχει «παγώσει» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προς τους δημοσιονομικούς τους όρους), αφετέρου θα ακολουθούν την λογική της «εργαλειοθήκης» που ανακοίνωσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να την αντιμετώπιση του κύματος της ενεργειακής ακρίβειας.

Αυτό σημαίνει πως θα δοθεί βάρος στην εφαρμογή εκτάκτων και προσωρινών μέτρων εισοδηματικών ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών μόνο υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά από την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση.

Στη βάση αυτή εξετάζεται σε πρώτη φάση ο διπλασιασμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Εργασίας: Νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading