Ενεργειακή κρίση: Για κοινή λύση θα πιέσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Στη «μάχη» υπέρ του πλαφόν στο φυσικό αέριο θα προσέλθει ο πρωθυπουργός για να υποστηρίξει την ελληνική θέση, στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη.

Η διευρυμένη πλειοψηφία, την οποία έχει καταφέρει με την πρότασή της η Ελλάδα εντός του ευρωπαϊκού συμβουλίου, αποτελεί «όπλο» στα χέρια του πρωθυπουργού.

propoli

Η χώρα μας θα επιμείνει στην ανάγκη του πλαφόν καθώς έχει τονιστεί πολλάκις από την ελληνική πλευρά ότι είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση.

Η κοινή προμήθεια των κρατών-μελών αποτελεί έναν άξονα, εντούτοις δεν αρκεί για να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Αναμφισβήτητα, ζήτημα αποτελεί το γεγονός πως η Γερμανία αλλά και χώρες του Βορρά εξακολουθούν να ανθίστανται.

Σε κάθε περίπτωση σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε κοινή λύση οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η Ελλάδα δεν θα «μείνει με σταυρωμένα τα χέρια» καθώς υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο χτίζεται μάλιστα διαρκώς κατά το τελευταίο διάστημα τόσο από τα έσοδα του προϋπολογισμού όσο και από την ανάπτυξη που φαίνεται να είναι ψηλότερη από το αναμενόμενο.

Με βάση το παραπάνω θα δούμε νέες παρεμβάσεις και το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν μέτρα τόσο για το ντίζελ κίνησης- ενδεχόμενο το οποίο εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό στην Βουλή την Πέμπτη- όσο και για την προσπάθεια διατήρησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε όσο είναι δυνατό πιο χαμηλά επίπεδα με κρατική επιδότηση που δεν είναι απίθανο να αυξηθεί.

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης: Σόιμπλε σε Γερμανούς που διαμαρτύρονται για την ενεργειακή κρίση: «Ας βάλουν ένα πουλόβερ, ίσως και δεύτερο»

Loading