Οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης αναφερόντουσαν στην ενεργειακή κρίση, τις προτάσεις του πρωθυπουργού και τα μέτρα της κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις, κατά τη συζήτηση των τριών Κυρώσεων ενεργειακών συμφωνιών με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Διεθνή Συμμαχία για την Ηλιακή Ενέργεια και την Ινδία
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε την ΕΕ ως απούσα και αδύναμη πολιτικά να παρέμβει διαπραγματευτικά τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στην ενεργειακή ασφάλεια. Δεν γίνεται, είπε, «να μιλάς για τη μετάβαση και να μην έχεις εξασφαλίσει τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας. Όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα με τον NorthStream δεν σκεφτόταν τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας η Ευρώπη -ας μην είμαστε υποκριτές. Η Ευρώπη έπαιξε και αυτή σε θέματα οικονομικά και ενεργειακά και είναι ακόμα ανασφαλής και δεσμευμένη -και έχει οδηγήσει ακόμα και με φοβερές αδυναμίες του target model σε προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας». Παρατήρησε πως αυτό, όμως, δεν αποτελεί δικαιολογία στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε τον Αύγουστο και όχι τώρα με την Ουκρανία. Τα προβλήματα, είπε, «έχουν υπογραφή: πρώτα “Κυριάκος Μητσοτάκης” και από κάτω Χατζηδάκης – Σκρέκας».
Χαρακτήρισε «αστείο» τις 6 προτάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της ΕΕ, λέγοντας πως «αυτά όλα είχαν κυκλοφορήσει εδώ και δύο εβδομάδες […] έγραψε, δηλαδή, κάτι το οποίο υπήρχε ήδη […] και είναι υποκρισία ο πρωταθλητής στην ακρίβεια στην Ευρώπη να στέλνει προτάσεις στην Ευρώπη για το πώς θα καταπολεμήσει την ακρίβεια».
«Δεν είναι δυνατόν να λέμε τέτοια πράγματα. Ας είμαστε σοβαροί. Κάποιοι εκεί τουλάχιστον στο διευθυντήριο ξέρουν καλύτερα τη δουλειά τους» σημείωσε. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιτρέπει την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας υποστηρίζοντας ότι «το μεταβλητό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των σύγχρονων μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ είναι 193 ευρώ/MWh και η χονδρεμπορική τιμή στα 429 ευρώ/MWh και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση γιατί «επιτρέπετε αυτή την αισχροκέρδεια;».
«Έχετε βάλει πλάτη στα καρτέλ ενέργειας με τη συμμετοχή τής ΔΕΗ εδώ και περίπου ενάμισι με δύο χρόνια όταν ξεκίνησε το χρηματιστήριο τιμών ενέργειας και επιτρέπετε να λειτουργεί χωρίς έλεγχο και χωρίς ρύθμιση» προσέθεσε σχολιάζοντας ότι «δεν έχουμε προθεσμιακά συμβόλαια στην Ελλάδα, όταν έχει όλη η Ευρώπη».
Τόνισε πως «δεν επιτρέπεται να βγαίνουν εκατομμύρια κέρδη και να γονατίζουν τα νοικοκυριά και να κλείνουν οι βιομηχανίες» και αναρωτήθηκε που είναι η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Την κυβέρνηση, είπε, την νοιάζουν τα χρυσά μπόνους των «παιδιών» της ΔΕΗ, των «γαλάζιων» παιδιών του ΔΕΔΔΗΕ. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα σήμερα είναι ενεργειακά ανασφαλής και ευάλωτη γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την έχει φέρει σε αυτήν την εξέλιξη, γιατί επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δεσμευτεί σε μία βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση» και κατέληξε: «Εμείς θέλουμε άμεσα, ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, να υπάρξει έλεγχος στα κέρδη και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, να υπάρχει στήριξη στο εγχώριο καύσιμο, όσο μπορούμε, να λυθεί το βασικό θέμα που είναι ο δημόσιος ρόλος της ΔΕΗ και ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα»
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πολιτικές εξελίξεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν επιτρέπεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο να υπάρχει μια απόλυτα καταδικαστέα εισβολή σε μία χώρα, να υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες και δυστυχώς χιλιάδες θύματα και εμείς να μην είμαστε εκεί ως ειρηνευτική, διαπραγματευτική και ως ανθρωπιστική δύναμη. Δεν επιτρέπεται να παραμένουμε και να παρακολουθούμε τον πόλεμο στις τηλεοράσεις. Ο πόλεμος δεν είναι τηλεπαιχνίδι! Είναι ανθρώπινες ζωές, είναι πόνος, είναι δυστυχία και προσφυγιά. Και αυτό είναι κάτι που δεν κατανοούμε, το ξεχνάμε και το ξεπερνάμε, κάτι που συμβαίνει και στην ελληνική κοινωνία»
Διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια
Για την διαπραγμάτευση στην Αττάλεια ανέφερε πως «οφείλουμε να πούμε ότι είμαστε εκεί, γιατί θέλουμε να λυθεί σήμερα, κι αν μπορούσε και χθες, το ζήτημα της σύρραξης, γιατί θέλουμε να υπάρξει ειρήνευση και διακοπή των πολεμικών συγκρούσεων, θέλουμε να υπάρξει αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων και συμφωνία κατάπαυσης πυρός και αφοπλισμός […]».
Καταλόγισε στην ΕΕ ότι «είναι απούσα και αδύναμη τόσο στο προλάβει τον πόλεμο όσο και τώρα στις διαπραγματεύσεις και θα έπρεπε να έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία της συνάντησης που γίνεται σήμερα στην Αττάλεια» και προσέθεσε: «Και η χώρα μας θα έπρεπε να είναι μέσα σε αυτή την πρωτοβουλία. Όπως και ο ΟΗΕ θα έπρεπε να έχει πάρει αυτήν την πρωτοβουλία. Όμως, δεν το έκαναν και υπάρχουν ευθύνες».
Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προχωράει στο plan B για την επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο, «αφού όμως είχε φροντίσει πρώτον να δυσκολέψει το θεσμικό πλαίσιο για τους μικρούς παραγωγούς και τις ενεργειακές κοινότητες, να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο κατά 24% και στην απολιγνιτοποίηση». «Αγνοήσατε τις συνεχείς και τεκμηριωμένες προτάσεις μας για αξιοποίηση και άλλων πηγών ενέργειας, όπως η γεωθερμία» είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση έχει ευθύνες που η χώρα και οι πολίτες βρέθηκαν τόσο δραματικά εκτεθειμένοι στην ενεργειακή ακρίβεια καθώς δεν έχει προβεί σε παρεμβάσεις για να διορθώσει τις στρεβλώσεις των ενεργειακών αγορών του target model».
Σχολιάζοντας τις 6 προτάσεις του πρωθυπουργού, υποστήριξε πως αυτές δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση. «Πρέπει να τεθεί πλαφόν στις εξωφρενικές χρηματιστηριακές τιμές όχι μόνο στο φυσικό αέριο, αλλά και στο πετρέλαιο» είπε. Προσέθεσε πως το ΚΙΝΑΛ ζητάει άμεσα «τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών με ειδική εισφορά και προκαταβολή για να ενισχυθεί η ρευστότητα, την εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα προσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ»., αντιτάχθηκε στις συζητήσεις για μακροχρόνια εισαγωγή πυρηνικής ενέργειας από τη Βουλγαρία και τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα εθνική ενεργειακή στρατηγική.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος καταλόγισε διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την ενεργειακή κρίση. Χαρακτήρισε υποκριτική την αγωνία που σήμερα δείχνουν τα κόμματά τους, καθώς όλες οι τελευταίες εξελίξεις έχουν την υπογραφή τους για τη στρατηγική της ΕΕ, την απελευθέρωση της αγοράς και την «πράσινη μετάβαση». Υποστήριξε πως η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, που εντάθηκε από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, σχετίζεται άμεσα «με την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς η Ελλάδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων συμμετέχει ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της άρχουσας τάξης της Ελλάδας για να πάρει μερίδιο από τη λεία σε βάρος των λαών».
Χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της ΕΕ για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, λέγοντας πως τώρα εισάγει στη συζήτηση το ευρωομόλογο για να χρηματοδοτήσει ενέργεια και εξοπλισμούς, «δηλαδή, τα δύο συστατικά στοιχεία που οξύνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα». Με το ευρωομόλογο, συμπλήρωσε ο κ. Καραθανασόπουλος, «η ΕΕ θέλει να στηρίξει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, στο πλαίσιο της απεξάρτησής τους από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και την αντικατάστασή του από το αμερικάνικο LNG, που είναι μάλιστα και πιο ακριβό».
Σχετικά με μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε πως πρόκειται για μικροεπιδοτήσεις που πληρώνουν οι λιγότερο φτωχοί για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα του λαού και σημείωσε: «Η φιλολαϊκή διέξοδος, είναι ο λαός να διεκδικήσει την κατάργηση των φόρων στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και τα βασικά είδη κατανάλωσης, αύξηση των μισθών και αναπλήρωσή εισοδημάτων σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης η οποία «φέρει μεγάλες ευθύνες γιατί προχώρησε στην βίαιη απολιγνιτοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ» και το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Τόνισε πως το καρτέλ της ενέργειας κερδοσκοπεί και την πληρώνουν οι καταναλωτές, ενώ δεν δρομολογείται ούτε η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, «όπως κάνουν άλλες χώρες, ληστεύοντας κυριολεκτικά τους Έλληνες». «Ξεπουλάει τη ΔΕΗ και τα δίκτυα ενέργειάς μας σε μια εποχή που έχει ξεσπάσει ενεργειακή καταιγίδα» σημείωσε. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές τής απολιγνιτοποίησης «πετάξαμε από το “παράθυρο” τα λιγνιτικά μας αποθέματα των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ». Η ενεργειακή ασφάλειας της χώρας, είπε δεν απασχόλησε την κυβέρνηση καθώς «στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που δρομολόγησε, το 70% της παραγωγής βασίζεται σε ενεργειακή εξάρτηση».
Ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, από την δική του πλευρά, επέμεινε πως «οι ενεργειακές κοινότητες είναι ο πυρήνας της γνήσιας, αδιαμεσολάβητης από το κέρδος, δίκαιης και βιώσιμης πράσινης μετάβασης». «Η ηλιακή ενέργεια είναι το κατεξοχήν πεδίο δραστηριότητας και άνθησης των ενεργειακών κοινοτήτων. Το ΜέΡΑ25 φωνάζει συνέχεια: εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της σπατάλης με κάθε τρόπο, φωτοβολταϊκά στις στέγες στις πόλεις και ενεργειακές κοινότητες της γειτονιάς στα χωριά στην ύπαιθρο, με την πολιτεία αρωγό, όχι μεσίτη των πολυεθνικών και των φαραονικών ηλιακών πάρκων σε καλλιεργήσιμες γαίες» προσέθεσε.
- Γαλλία: Διεθνής διάσκεψη τον Ιανουάριο για την πολιτική μετάβαση στη Συρία
- Ρωσία: Η εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου Ορέσνικ άλλαξε τη στρατηγική του Λονδίνου
- ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν εκτιμά ότι υπάρχει ευκαιρία για διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Ιράν
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ αντιτίθεται στη δημοσιονομική συμφωνία, ο κίνδυνος shutdown πλησιάζει
- Κίεβο: Ο Ζελένσκι συζητά με Μακρόν, Σολτς και ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ουκρανίας