Ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα προτείνει τον Απ. Τζιτζικώστα για Επίτροπο στην νέα ΕΕ – Αυξανόμενη η δύναμή της στην Ευρώπη

Ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα προτείνει τον Απ. Τζιτζικώστα για Επίτροπο στην νέα ΕΕ – Αυξανόμενη η δύναμή της στην Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης προς τους πολιτικούς συντάκτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση μη ανανέωσης του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, ανέφερε: «Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον κ. Σχοινά για την πολύ σημαντική του προσφορά. Η πρακτική που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν η μη παροχή δεύτερης θητείας. Αυτή είναι μια επιλογή, μια νέα ευκαιρία με τα χαρακτηριστικά που περιγράφηκαν, στον κ. Τζιτζικώστα. Ένας πολιτικός που έρχεται από την Κεντρική Μακεδονία και έχει λάβει υψηλά ποσοστά. Είναι άνθρωπος της ΝΔ, με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και διεθνή ευρωπαϊκή παρουσία, και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, ακόμα και αυτών που ανήκουν σε άλλες πολιτικές ομάδες. Αυτό προσπαθεί να επιτύχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βασισμένος στις αξίες της ΝΔ και αποσκοπώντας στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων. Η προσπάθεια διεύρυνσης των συνεργασιών είναι κρίσιμη για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων. Δεν μπορώ παρά να τονίσω την καίρια σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας στην επόμενη πενταετία. Η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και να πρωτοστατήσει σε όλα τα επίπεδα.»

Σε ερώτηση σχετικά με τον τομέα ευθύνης του κ. Τζιτζικώστα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως αυτό εξαρτάται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναδεικνύει την ισχύ της εντός της Ευρώπης.

Αναφορικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών σχετικά με τις παρακολουθήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Θα έλεγα ότι δεν γνωρίζω προηγούμενο αντίστοιχο ούτε σε άλλες ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έτσι, καθώς τα κόμματα προβαίνουν σε απαιτήσεις, αναρωτιέμαι αν εννοούν ότι σε κάθε περίπτωση που οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν τους είναι αρεστές, εκείνοι θα μπορούν να τις αμφισβητούν. Εχουν το δικαίωμα να το λένε, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτές οι ενέργειες δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές αρχές μας και παραβιάζουν τη διάκριση των εξουσιών, που είναι βασικές αρχές που διδάσκονται στα νομικά πανεπιστήμια.»

Ο κ. Μαρινάκης συμπλήρωσε ότι η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου παρέχει καθαρές απαντήσεις με πορίσματα 300 σελίδων. «Επειδή ορισμένα κόμματα δεν δέχονται τις αποφάσεις που απαλλάσσουν δημόσιους ή υπηρεσιακούς παράγοντες, εκφράζουν αντιδράσεις όσο αφορά την ηγεσία του Αρείου Πάγου και στοχοποιούν την εισαγγελέα που έχει εκλεγεί με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή.»

«Στηρίζονται σε διακηρύξεις εναντίον της Δικαιοσύνης διότι δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις. Απαιτούν από εκπρόσωπο της δικαστικής εξουσίας να απευθυνθεί στη Βουλή, κάτι που είναι παράνομο και δεν μπορεί να συμβεί. Υπάρχει η δυνατότητα προσκλήσεως εκπροσώπου της δικαστικής για διαδικαστικά θέματα, όμως όχι για να δώσει απαντήσεις σε πολιτικά ερωτήματα.»

Επιπλέον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια αναμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Έχουμε σεβαστεί την υποχρέωση να μη σχολιάζουμε τις δικαστικές υποθέσεις. Το πόρισμα παρέχει ξεκάθαρες απαντήσεις. Υπάρχει μια υπόθεση που προχωρά και είναι παραβατικού χαρακτήρα, γεγονός που συνδέεται με τον εκτρωματικό Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν είχε αναφορά από τη μεριά τους. Οι απαντήσεις ανήκουν στη Δικαιοσύνη, όχι στα κόμματα.»

Όσον αφορά τη σύμπτωση στόχων της ΕΥΠ και του predator, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι αυτή η έρευνα δεν αφορά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ότι η απάντηση βρίσκεται στο πόρισμα της Δικαιοσύνης.

«Η κυβέρνηση δεν υπεισέρχεται στα καθήκοντα της δικαστικής εξουσίας. Οι απαντήσεις είναι στα πορίσματα που θα γίνουν δημόσια.»

Σχετικά με τη συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία, επιβεβαίωσε ότι η χαρακτήρισε την απάντηση ως όχι και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ταχεία εμπλοκή επί του θέματος.

Αναγνώρισε τη θετική εξέλιξη με τη μείωση της ανεργίας και προανήγγειλε την πολιτική για τη συγκρίσιμη βελτίωσή της. Τόνισε τη μείωση της τάξης του 1,5% στις τιμές των σούπερ μάρκετ και τη βελτίωση του πληθωρισμού τροφίμων στο 1,4%. «Η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μέχρι σήμερα αποφέρει θετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.»

Απαντώντας για την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, ανέφερε ότι στόχος είναι να εκφραστεί η βούληση των πολιτών για την εκλογική διαδικασία στη Χειμάρρα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού του κράτους δικαίου. «Θα πρέπει να αναγνωριστούν οι λαϊκές βούλησεις στην καρέκλα της εξουσίας. Ο Φρέντης Μπελέρης θα προσφέρει μία δυνατή απεικόνιση στην προάσπιση του κράτους δικαίου. Αλήθεια, δεν μπορούμε να δεχτούμε επιθέσεις εναντίων τους από διάφορους πολιτικούς φορείς.»

Για το αν θα προβλεφθεί συγχωροχάρτι για παράνομες κατασκευές σε αιγιαλούς, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επαγγελία προς παρανομίες σταθερής επιφάνειας και ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν το αντίθετο.

Αναφορικά με τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκρινε ότι η ελληνική στάση στα θέματα της Μέσης Ανατολής διατηρεί αρχές και δύναμη. «Η κατάσταση μας ανησυχεί και είναι καθήκον μας να τονίσουμε ότι η στρατηγική της χώρας είναι πηγή ανησυχίας για τον κόσμο.»

Επιπλέον, για την ανακοίνωση του κ. Θεοδωρικάκου, την οποία τάχθηκα για την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, ανέφερε ότι οι δηλώσεις οποιουδήποτε περιορίζονται στη διαδικασία της δικαιοσύνης. Ο δείκτης εξιχνίασης ανθρωποκτονιών είναι αρκετά υψηλός και υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι κάθε τέτοιο περιστατικό είναι ανοικτό και χρήζει απαντήσεων.

Τέλος, για το ζήτημα της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά, ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν βρισκόμαστε μπροστά σε επισιτιστική κρίση.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play