Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τα γεωλογικά φαινόμενα και τα μέτρα πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε σε σημαντικές δράσεις που έχουν γίνει «όλο αυτό τον καιρό πριν την έξαρση του φαινομένου, κατά τη διάρκεια και παρακολουθώντας το». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ομάδες ΕΜΑΚ και ΕΜΟΔΕ, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, την ενίσχυση των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού, καθώς και την παρουσία αρματαγωγού στην περιοχή για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων. Τόνισε επίσης ότι το ΤΕΕ πραγματοποιεί ελέγχους σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία και σχολεία, ενώ η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών ελέγχει τα κτίρια στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά.
«Γίνεται μια προσπάθεια επιχειρησιακά να δείξει η ελληνική Πολιτεία ότι είναι εκεί, ότι στηρίζει και ότι αντιλαμβάνεται και αυτή την κρίση και προσπαθεί να είναι δίπλα στους πολίτες και κυρίως στους νησιώτες», τόνισε ο υπουργός. Την εξέλιξη των φαινομένων στη Σαντορίνη παρουσίασαν τρεις καθηγητές.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης, Κώστας Παπαζάχος, παρατήρησε ότι «η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα», ωστόσο «σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι».
Αναφορικά με το ηφαίστειο, τόνισε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μια ήπια σεισμοηφαιστειακή διέγερση στη Σαντορίνη, ένα φαινόμενο για το οποίο έχει ενημερωθεί η Πολιτεία».
Η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, αναφέρθηκε στις πολυετείς ωκεανογραφικές αποστολές στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά το τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι «ο κατολισθητικός κίνδυνος σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλδέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός», περιγράφοντας τις περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση.
Στην ενημέρωση ήταν παρόντες οι αρχηγοί του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και οι στρατηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ