Σειρά μέτρων διαφάνειας στα εξοπλιστικά παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας, κλείνοντας τη διαδικασία σχετικής ενημέρωσης του σώματος από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η αποποίηση του προνομίου ότι ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών θα είναι άτομο της επιλογής του υπουργού αποτελεί βασικό βήμα για τη διαφάνεια στις διαδικασίες. Όπως είπε ο υπουργός, ο επικεφαλής και ο δεύτερος ήταν άτομα που επέλεγε ο υπουργός, ωστόσο, για την τρέχουσα διαδικασία, επιλέχθηκε μόνιμος αξιωματικός που υποδείχθηκε από το ΓΕΕΘΑ.
Επίσης, θα υπάρξει διάταξη με την οποία θα οριστεί μόνιμος νομικός σύμβουλος στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ο οποίος θα συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της νομικής εγκυρότητας στις συναλλαγές.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας θα ενισχυθεί και θα τροποποιηθεί το προεδρικό διάταγμα σύστασης της επιτροπής, προκειμένου να αποκτήσει σύγχρονες μεθόδους ελέγχου.
Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε την τοποθέτηση Στρατιωτικού Εισαγγελέα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με σκοπό τη δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τα άτομα που διερευνώνται.
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για την αμυντική πολιτική της χώρας, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται πρόγραμμα δεκαετίας, που καλύπτει όλες τις πτυχές των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει ενημερωθεί και όλα τα βήματα έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον κανονισμό.
Κλείνοντας, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε τη σημασία της ουσιαστικής ικανότητας του στρατού, υπογραμμίζοντας ότι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ