Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτέλεσε το κύριο θέμα στη συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στα «Παραπολιτικά 90,1». Η συζήτηση ξεκίνησε με την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού και του νεοεκλεγέντα Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Με βάση τη συνομιλία αυτή, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι είναι «πολύ μακρινή εποχή, τότε που η χώρα ήταν παρίας της Ευρώπης και γενικότερα αντιμετωπίζονταν ως εξαίρεση». Αναφέρθηκε επίσης «στη θετική εξέλιξη του να προβάλλουμε ένα καλό παράδειγμα της χώρας και των επιδόσεών της». Στη συνέχεια, σχολίασε το καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και την αναμενόμενη εξέλιξη αυτής της σχέσης.
Αναφορικά με τη συζήτηση στη Βουλή για την υγεία και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά, ο κ. Κοντογεώργης εκτίμησε ότι αν η πρόταση προχωρούσε, «στα δύο χρόνια περίπου 12.000 άτομα θα έβγαιναν από το ΕΣΥ». Υποστήριξε μάλιστα πως πρόκειται για μια λαϊκιστική πρόταση και ότι υπήρξε ελλιπής προετοιμασία από το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνησή του έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων σε αυτό. «Η καθολική εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών σε όλους τους κλάδους των υγειονομικών δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο», κατήγγειλε.
Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει να βελτιώνει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας ότι οι υγειονομικοί πραγματοποιούν μοναδική εργασία. Χαρακτήρισε την αύξηση των απολαβών τους σημαντική, με μέσες αποδοχές «800 ευρώ καθαρά το μήνα» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, καθώς και για τους εργαζόμενους σε αυτό. «Η κυβέρνηση ενισχύει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο ΕΣΥ, με καλύτερες απολαβές και δυνατότητα για ιδιωτικό έργο».
Αναφερόμενος στις αναμονές για χειρουργείο, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «υπήρχαν περίπου 40.000 άνθρωποι που περίμεναν τουλάχιστον ένα χρόνο» για να πραγματοποιηθεί χειρουργείο, σημειώνοντας πως δεν είναι αξιοπρεπές να περιμένει κανείς τόσα χρόνια.
Με την εφαρμογή εργαλείων όπως η ψηφιακή πλατφόρμα και τα απογευματινά χειρουργεία, «υπάρχει ένα πλαίσιο που εξασφαλίζει, σε γρήγορο χρόνο, αυτές οι 37.000 εγχειρήσεις να γίνουν αδαπάνως για όλους».