Έντμαν: «Δε θα συμμετάσχουμε σε συγκυβέρνηση»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν μίλησε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το σχέδιο «Δήμητρα» αλλά και για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Αρχικά, ο κ. Έντμαν μίλησε για την κινδυνολογία που έχει προκύψει μετά την «βόμβα» του ΜέΡΑ25 για κλείσιμο τραπεζών και το σχέδιο «Δήμητρα», αλλά και για την λεγόμενη «ψήφο ανοχής».

propoli

«Το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση»

«Αυτή η συζήτηση γίνεται έναν μήνα τώρα, εάν θα συμμετέχει το ΜέΡΑ25 σε συγκυβέρνηση ή εάν θα δίνει ψήφο ανοχής. Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα, ο κ. Τσίπρας όμως δεν ακούει. Το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ούτε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συγκυβέρνηση, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 για παράδειγμα. Ο λόγος είναι απλός. Δεν πιστεύουμε στην ιδέα της κυβέρνησης των ηττημένων, δείχνει ότι δεν υπάρχει μία δημοκρατική κουλτούρα γύρω από την απλή αναλογική. Δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων από τη στιγμή που έχεις πάνω από 151 βουλευτές σημαίνει ότι είσαι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αυτό σημαίνει ότι είναι οι νικητές, δεν μπαίνουμε σε συνεργασία, ούτε σε ψήφο ανοχής», ξεκαθάρισε ο κ. Έντμαν.

«Είχαμε ζητήσει δύο φορές να βρεθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε»

«Για δύο χρόνια το ΜέΡΑ25 κάνει ένα κάλεσμα για μία προεκλογική συζήτηση. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα προγράμματά μας αλλά να  δούμε πού συγκλίνουμε, που διαφωνούμε και πώς θα γίνει μία κυβέρνηση συνεργασίας, τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Είχαμε ζητήσει δύο φορές να βρεθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε, η μία πριν δύο χρόνια και η άλλη τον Μάιο του 2022 μετά το συνέδριο του ΜέΡΑ25. Είμαστε απόλυτοι, γιατί δεν είναι δογματικό το θέμα αλλά δημοκρατικό. Μέσα σε τρεις μέρες που δίνεται το περιθώριο να σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν μπορείς να συζητήσεις τι θα κάνεις με τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς, με τον ΦΠΑ, το χρηματιστήριο ενέργειας. Θα έπρεπε να τα έχουμε συζητήσει αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ένας από τους βασικούς πυλώνες του ΜέΡΑ25 είναι να λέμε αυτά που πιστεύουμε και προεκλογικά και μετεκλογικά. Στη βάση δεν έχει υπάρξει τέτοια συζήτηση, ούτε εάν βγει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει γι’ αυτόν τον τόπο, τι θα ψηφίσουμε ένα  δεν υπάρχει ένα συνεκτικό πρόγραμμα που να προτείνουν για τον ελληνικό λαό», συνέχισε.

Όπως τόνισε ο κ. Έντμαν δεν παίζει ρόλο το πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά το τι πολιτικές θα εφαρμόσει για τον τόπο.

«Για εμάς τα 3 μνημονικά κόμματα είναι 3 όψεις του ίδιου σχήματος. Στη βάση τους έχουν την διαχείριση της μιζέριας» ανέφερε.

Για το σχέδιο «Δήμητρα»

«Έχει υπάρχει απίστευτη παραπληροφόρηση για τη «Δήμητρα». Είναι απλό σχέδιο. Είναι ένα δημοσιονομικό εργαλείο που θα υπάρχει εντός του ευρώ, το έχουμε προτείνει σε όλη την Ευρώπη. Στη βάση του ΑΦΜ, στο Taxis net θα έχει μία ακόμη εφαρμογή που θα λέγεται «Δήμητρα». Θα είναι ένας λογαριασμός που θα μπαίνουν ευρώ. Θα μπαίνει ο μισθός, τα επιδόματα, η σύνταξη. Θα είναι ένας λογαριασμός που θα ανήκει στο δημόσιο και όχι τις τράπεζες. Αυτό θα έχει να κάνει με δωρεάν συναλλαγές. Το κράτος θα εγγυάται αυτές τις καταθέσεις. Δεν θα είναι κρυπτονόμισμα, θα είναι ευρώ».

«Αυτές οι συναλλαγές θα γίνονται δωρεάν. Δηλαδή θα έχεις και μία κάρτα για τον λογαριασμό Δήμητρα. Αντί να παίρνουν παρασιτικά οι τράπεζες την προμήθεια που παίρνουν, δεν θα γίνεται αυτό με την «Δήμητρα». Θα είναι ένας εθνικός λογαριασμός. Τα λεφτά που έχουμε στις τράπεζες δεν μας τα εγγυάται η τράπεζα, το Δημόσιο τα εγγυάται. Ο σάλος έχει γίνει γιατί δεν έχει υπάρξει άλλο τέτοιο παρόμοιο σχέδιο ξανά», διευκρίνισε ο κ. Έντμαν.

«Δεν αμφισβητούμε το ευρώ, είναι μία πρόταση που έχουμε για το ευρώ. Είναι επικίνδυνο ότι δεν υπάρχει σύστημα που να εξασφαλίζει τις καταθέσεις. Πρέπει να έχουμε σχέδια», συνέχισε.

«Το «Δήμητρα» είναι κομμάτι του προεκλογικής μας προγράμματος από το 2019. Το καταθέσαμε το 2020 ως νομοσχέδιο στη Βουλή. Ο σάλος υπάρχει γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική γι’ αυτόν τον τομέα. Δεν έχουμε κόκκινες γραμμές όμως, δεν είναι απαραίτητο να το δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25.

Θα στηρίξουν την Ελλάδα οι αγορές;

«Όλα είναι εντός του πλαισίου της ΕΕ. Το σχέδιο «Δήμητρα» έχει καλά, πέραν ότι μπορεί να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο. Πρέπει μετά από μία 10ετία λεηλασίας να βάλουμε ως προτεραιότητα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας ως χώρας. Ο Οδυσσέας είναι για τα κόκκινα δάνεια, θα αντικαταστήσουμε τον «Ηρακλή» με τον «Οδυσσέα». Τα κόκκινα δάνεια θα τα πάρει όλα το ελληνικό κράτος και θα περάσουν σε έναν μηχανισμό διαχείρισης», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Έντμαν: «Δεν επιδιώκουμε καμία έξοδο από το ευρώ»

Loading