Επαφή Πατρούσεφ- Σάλιβαν για την προετοιμασία της συνάντησης του Πούτιν με τον Μπάιντεν

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, σε τηλεφωνική επαφή που είχε σήμερα με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, συζήτησαν λεπτομέρειες για την προετοιμασία της συνάντησης του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν.

Αυτό ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, μετά το τέλος της συνομιλίας που έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ενόψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης κορυφής. 

propoli

«Ο Νικολάι Πατρούσεφ και ο Τζέικομπ Σάλιβαν συζήτησαν την πορεία προετοιμασίας για την συνάντηση κορυφής, καθώς και τις πιθανές κατευθύνσεις στην ανάπτυξη της ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «παρά τις μη εποικοδομητικές πρωτοβουλίες της αμερικανικής πλευράς που οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα για τη συνέχιση του διαλόγου προς το συμφέρον της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον και της εγγύηση της διεθνούς ασφάλειας».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies), το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο, αλλά και την στρατηγική σταθερότητα.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ επεσήμανε στον Τζέικ Σάλιβαν ότι είναι ανεπίτρεπτες οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ σε εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και των συμμάχων της, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις προφάσεις για την επιβολή κυρώσεων.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι Σάλιβαν και Πατρούσεφ έθεσαν επί τάπητος στη συζήτησή τους περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και συμφώνησαν οτι θα συνεχίσουν τις επαφές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Εμιλι Χόρν, οι Σάλιβαν και Πατρούσεφ «συζήτησαν σειρά ζητημάτων διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή προβλήματα , που προκαλούν ανησυχία». «Ο Σάλιβαν και ο γραμματέας Πατρούσεφ συζήτησαν επίσης τις προοπτικές μια συνάντηση κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας , συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές» επεσήμανε η Χόρν.

Η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία Σάλιβαν – Πατρούσεφ είναι η τρίτη στη σειρά από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν.

Δείτε επίσης: Κρεμλίνο: Oμιλία Πούτιν στην online συνάντηση κορυφής για την κλιματική αλλαγή που πρότεινε ο Μπάιντεν

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading