Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από εκλογείς άνω των 80 ετών υπό προϋποθέσεις, είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Εσωτερικών και όσοι είναι «υπό διαγραφή» και βρίσκονται εν ζωή, έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων για αίτηση ανάκλησης της διαγραφής.
Η μη δήλωση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές του θανάτου Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, είναι ο κύριος λόγος εμφάνισης ως εκλογικού σώματος αριθμού ηλικιωμένων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους πολύ μεγαλύτερου σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό τους, ακόμα και περίπου 10.000 ως ζωντανούς ηλικίας άνω των 116 ετών. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανακριβή αποτύπωση του εκλογικού σώματος και, ως εκ τούτου, των ποιοτικών χαρακτηριστικών των εκλογικών αναμετρήσεων με τα ποσοστά αποχής να εμφανίζονται υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, από τη διασταύρωση προέκυψε ότι τα κριτήρια συγκεντρώνουν 440.654 εκλογείς οι οποίοι εντάχθηκαν στον κατάλογο εκλογέων «προς διαγραφή» από τους εκλογικούς καταλόγους.
Για να αρθεί η διαγραφή, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μεταβούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), είτε στον δήμο στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον δήμο όπου ψηφίζουν ως ετεροδημότες είτε στον δήμο κατοικίας τους ή αν είναι κάτοικοι εξωτερικού στο προξενείο του τόπου κατοικίας τους. Θα πρέπει να προσκομίσουν την ταυτότητά τους ή άλλο επίσημο έγγραφο.
Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να προσέλθει στον δήμο ή το προξενείο και ρητά εξουσιοδοτημένο από τον εκλογέα πρόσωπο, το οποίο, εκτός από την ταυτότητά του, πρέπει να έχει και εξουσιοδότηση του εκλογέα από το gov.gr.
Ακόμα κι αν δεν υποβληθεί αίτηση έως την 31 Δεκεμβρίου, υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον δεν επίκεινται εκλογές, οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν αποκλειστικά στον δήμο, στου οποίου το δημοτολόγιο είναι εγγεγραμμένοι, ώστε να επανεγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ