Προκλητικός ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία
Σκληρή λογομαχία σημειώθηκε σήμερα στο Όσλο της Νορβηγίας μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία.
Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρει πως το συμβάν έλαβε χώρα στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων κατά τη διάρκεια συζήτησης με τίτλο: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Ενώ λοιπόν ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας έδειξε και το ακριβές σημείο του χάρτη στο οποίο οι Τούρκοι παρενόχλησαν το πλοίο Nautical Geo το οποίο ανήκει στην Ιταλία και έκανε σεισμικές έρευνες για την ΕΕ. Ο κ. Δένδιας σχολιάζοντας την κίνηση της γειτονικής χώρας, είπε πως αυτό που έκανε είναι αχαρακτήριστο και πρόσθεσε πως η Τουρκία μιλά για «νομιμότητα».
Μετά από την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια, ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία πήρε τον λόγο θέλοντας να «απαντήσει» στον Υπουργό Εξωτερικών, και είπε πως όλα όσα άκουσε δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. «Χάνετε το κρίσιμο σημείο ότι όλα όσα κάνει η Τουρκία τα κάνει σε απάντηση των ελληνικών κινήσεων» τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα ότι ο λόγος για τον οποίο εκδόθηκε το casus belli από την Τουρκία, είναι ότι η Ελλάδα έκανε γνωστό ότι θέλει να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
«Ισχυρίζεστε ότι η Τουρκία κάνει το ένα και το άλλο αλλά χάνεται το κρίσιμο σημείο. Αλλά όλα αυτά γίνονται σε απάντηση δικών σας κινήσεων. Το casus beli έγινε επειδή η Ελλάδα είπε ότι θα προχωρούσε μονομερώς στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και αυτό πρακτικά θα κλείδωνε την Τουρκία στα δικά της νερά. Αυτό προσπαθείτε να πείτε στην Ελλάδα. Η Τουρκία δεν προσχώρησε στη Σύμβαση διότι ακριβώς υπήρχαν διαφορές στο Αιγαίο. Η Τουρκία πιστεύει ότι ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει στη μέση» ανέφερε ο Τούρκος πρέσβης μεταξύ άλλων.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης σας λέει ότι δεν μπορείτε να έχετε στρατό»
«Το Αιγαίο έχει δυο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία. Όπως νησιά έχει η Ελλάδα νησιά έχει και η Τουρκία και αυτά έχουν επήρεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο πάνω στη Σύμβαση μόνο. Υπάρχουν και άλλες βάσεις. Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο αν έχετε πράγματι διάθεση να λύσετε τα προβλήματα. Και δεν αναφέρατε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Η Συνθήκη της Λωζάνης σας λέει ότι δεν μπορείτε να έχετε στρατό» συνέχισε.
Η αποστομωτική απάντηση Δένδια
«Η χάρτα του ΟΗΕ λέει καθαρά ότι απαγορεύεται η χρήση και η απειλή χρήσης βίας. Τι ακριβώς είναι το casus beli λοιπόν; Ακόμα και οι ΗΠΑ που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση λένε υπογράψτε και λύστε τις διαφορές με βάση αυτή. Είναι αυτή μια πραγματικά πρόσκληση για διάλογο ή είναι αυτή μια πραγματική απειλή; Αν η Τουρκία μείνει στον 19ο αιώνα με τις αρμάδες του Σουλεϊμάν αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. Υπάρχει όμως πιθανότητα για την Τουρκία ν’ αλλάξει στάση και αυτό θα είναι υπέρ της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Δείτε επίσης: Χατζηδάκης: «Δε συμβιβάζομαι με τον σημερινό ΕΦΚΑ»
- Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προανήγγειλε την έναρξη μαζικής παραγωγής του νέου υπερόπλου Oreshnik
- Ένταση στη Βουλή: Αντιπαράθεση Γιαννούλη – Γεωργιάδη για καθυστερήσεις στα ογκολογικά χειρουργεία
- Ακρίβεια: Σύγκριση του κόστους ζωής στην Αθήνα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις
- Φόρμουλα Ένα: Νέα προοπτική για 11η ομάδα με τη στήριξη της General Motors
- Νίκος Ηλιάδης: «Το Ολυμπιακό μετάλλιο ενίσχυσε σημαντικά το ελληνικό τζούντο»