Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) επισκέφθηκε χθες η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Τάσο Γαϊτάνη. Κατά την επίσκεψή της, ενημερώθηκε για τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται, καθώς και για το ερευνητικό έργο που παράγεται.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τη διευθύντρια και πρόεδρο του ΕΚΚΕ, καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδη, καθώς και από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τις αναπληρώτριες διευθύντριες των Ινστιτούτων και τους επιστημονικά υπευθύνους των έργων.
Το ΕΚΚΕ, που ιδρύθηκε το 1959 υπό την αιγίδα της UNESCO, είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας κοινωνικής και πολιτικής έρευνας στην Ελλάδα και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αποτελεί επίσης το μόνο ερευνητικό κέντρο που περιλαμβάνεται στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα και έχει την ευθύνη συλλογής και διάχυσης στατιστικών δεδομένων.
Διεξάγει έρευνες σε διαχρονικά και επίκαιρα γνωστικά πεδία, αναπτύσσοντας ερευνητική παράδοση στους τομείς της αγοράς εργασίας, κοινωνικής πολιτικής, εκλογικής συμπεριφοράς, δημογραφικών θεμάτων, έμφυλων σχέσεων, ανισοτήτων, μετανάστευσης, χρήσης του διαδικτύου και τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, συμμετέχει στην ευρωπαϊκή κοινωνική έρευνα που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και καταγράφει τις τάσεις της κοινωνίας στην Ευρώπη από το 2002.
Το ΕΚΚΕ διαθέτει δύο Ινστιτούτα: το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών, καθώς και πέντε ερευνητικές υποδομές: το Social Data Repository (SoDaNet), το ΠΑΝΟΡΑΜΑ, το Καλειδοσκόπιο – Socioscope, τον Κοινωνικό Άτλαντα της Αθήνας – Athens Social Atlas και το SurveysHub. Λειτουργούν επίσης τρία Παρατηρητήρια: Κοινωνικής Οικονομίας, Καταπολέμησης Διακρίσεων και Θερμαλισμού – Ιαματικών Πηγών, καθώς και πέντε Εργαστήρια.
Μετά την συνάντηση, η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη δήλωσε: «Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το οποίο μετρά 65 χρόνια λειτουργίας, εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και υλοποιεί σημαντικές κοινωνικές έρευνες με έργα συνολικού προϋπολογισμού 9,7 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαντικές είναι οι έρευνες για την έμφυλη βία κατά των γυναικών, όπου ερευνήθηκαν οι μορφές βίας σε δείγμα 11.000 γυναικών ηλικίας 17 έως 72 ετών.»
Η υφυπουργός πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει το ΕΚΚΕ και προχωρά σε αναβάθμιση των υποδομών του με πόρους ύψους 5,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την αγορά νέου κτιρίου, προκειμένου να συνεχίσει το σημαντικό έργο του και να συμβάλλει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών προς όφελος της κοινωνίας.
Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Τάσος Γαϊτάνης δήλωσε ότι το ΕΚΚΕ είναι ένας από τους σημαντικότερους φορείς της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, προωθώντας πολιτικές για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση διακρίσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συστηματικής έρευνας για την κατανόηση των κοινωνικών θεμάτων και την εφαρμογή δημοσίων πολιτικών.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της διευθύντριας και προεδρίας του ΕΚΚΕ, καθηγήτριας Βασιλικής Γεωργιάδη, καθώς και άλλων στελεχών και ερευνητών του Κέντρου.