Επικεφαλής Συμμετοχής και Δημοκρατίας νέας γενιάς ΚΙΝ.ΑΛ, Γ. Παπαγεωργίου στην Politic: Η υποψηφιότητα Παπανδρέου γεννά την ελπίδα στο ΚΙΝ.ΑΛ

Μια αποκαλυπτική εσωτερική ματιά στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ, προσέφερε σε συνέντευξη του στην Politic,gr ο Γιώργος Παπαγεωργίου, επικεφαλής του τομέα Συμμετοχής και Δημοκρατίας της νέας γενιάς του κόμματος, μιλώντας παράλληλα για την υποστήριξη του στον υποψήφιο πρόεδρο,Γιώργο Παπανδρέου

Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου είναι 25 ετών, ασκούμενος δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη και μαχόμενο στέλεχος της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής. Υπό την σκεπή της πράσινης παράταξης, καταλαμβάνει το αξίωμα του επικεφαλής τομέα Συμμετοχής και Δημοκρατίας, της νέας γενιάς του κόμματος.

Μέσω της ιδιαίτερης οπτικής που διαθέτει από το νευραλγικό του πόστο, μίλησε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ, την προσωπική του επιλογή για τον επόμενο πρόεδρο της παράταξης και φυσικά για τις προτιμήσεις που θα εκδηλώσει η νέα γενιά στην κάλπη, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Politic.gr

Προοδευτική διακυβέρνηση, διπλασιασμός ποσοστών, επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ ακούγονται μεταξύ άλλων, ως τα διακυβεύματα των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Εσείς τι πιστεύετε ότι πραγματικά «παίζεται» για την επόμενη μέρα της παράταξης;

Η αναζήτηση του ταυτοτικού ζητήματος και η ανάδειξη των στοιχείων που ανέκαθεν αποτελούσαν την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ στην σημερινή εποχή, είναι το πρώτο που πρέπει να κάνει οποισδήποτε υποψήφιος . Η προσπάθεια που ξεκινήσε με την κ. Γεννηματά να ενώσει διασκορπισμένες δυνάμεις, πρέπει να εκφραστεί μέσα από την αύξηση των ποσοστών του κόμματος.

Το δίλημμα αύξηση ποσοστών ή διπλασιασμός, αν δεν συνοδευτεί με ενθάρρυνση της ενεργοποίησης των ίδιων των μελών του ΚΙΝ.ΑΛ και την διαμόρφωση μιας προοδευτικής, ριζοσπαστικής ταυτότητας του κόμματος, μόνο επικοινωνιακά μπορεί να γράψει και τίποτα περισσότερο.

Νομίζω πως το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι να ξεφύγουμε από τις ατάκες, από τις αφορμές που απλά θα μας φέρουν για λίγο στην επικαιρότητα, αλλά να δείξουμε πως επιστρέφουμε, πιο έτοιμοι από ποτέ για να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της χώρας.

Ποιόν υποψήφιο θα υποστηρίξετε και για ποιόν λόγο;

Εγώ τάχθηκα από την πρώτη στιγμή, υπέρ της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου, είναι μια ξεχωριστή υποψηφιότητα, ένας πρώην πρωθυπουργός που επιστρέφει στον πολιτικό στίβο για να αναλάβει πρωταγωνιστική θέση. Η υποψηφιότητα του δεν θα πρέπει να ειδωθεί μόνο ως μια διάσταση της προσωπικής του δικαίωσης, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Δεδομένης της χρονικής στιγμής που εκδηλώνεται, κάτω από την τραγική απώλεια της προέδρου Γεννηματά, αλλά και η ανάγκη να εκφραστεί ένας κόσμος που οι άλλες υποψηφιότητες δεν τον εξέφραζαν, πρόκειται για μια υποψηφιότητα που γεννά την ελπίδα. Γεννά την ελπίδα πως οι εκφραστές της ανοιχτής κοινωνίας, των προοδευτικών διακυβεμάτων και γενικότερα άνθρωποι που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει ξεκάθαρο ρόλο, με επιλυμένο το ταυτοτικό ζήτημα, μπορούν να εκφραστούν μέσα από τον Γ. Παπανδρέου.

Το γεγονός ότι μπορεί να γίνει αυτή η πολιτική συζήτηση – αντιπαράθεση, οφείλεται στην ανοιχτή σκέψη και τα πολιτικά εργαλεία που εισήγαγε ο ίδιος ο Παπανδρέου, τα προηγούμενα χρόνια της πολιτικής του πορείας.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Παπαγεωργίου:

Ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, ποιος εκ των υποψηφίων πιστεύετε θα έχει το μεγαλύτερο έρεισμα στη νέα γενιά;

Είθισται στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουμε τους νέους ως στοιχείο ωραιοποίησης της υπάρχουσας πολιτικής. Αναζητάμε τους νέους , που θα καλύψουν ότι υπάρχει από πίσω, γιατί είναι όμορφη η εικόνα ενός νεανικού προσώπου, αλλά δεν αρκεί να εστιάζουμε στην εικόνα. Εάν η νεαρή ηλικία, δεν συνοδεύεται από μια ρηξικέλευθη ματιά, είναι δώρον άδωρον. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει το κατά πόσο οι υποψήφιοι μπορούν να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο, το οποίο θα εφάπτεται στις ανάγκες της νέας γενιάς.

Θεωρώ ότι ο Παπανδρέου μπορεί να προσελκύσει τη νέα γενιά, αν και λέγεται ότι η ηλικία του είναι μειονέκτημα, ότι είναι ο γηραιότερος υποψήφιος. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας, ειδικά εάν δούμε και διεθνή παραδείγματα, όπου στην Αμερική, η διαμάχη δύο υπερηλίκων για την ηγεσία των Δημοκρατικών, κινητοποίησε την νέα γενιά σε τέτοιο σημείο, ώστε να αλλάξει το ρού της χώρας.

Θεωρώ ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν ανέκαθεν ριζοσπαστικός στον τρόπο που έβλεπε τα πράγματα και τώρα που είναι και ελεύθερος να προτείνει ότι θέλει, αυτό μπορεί να είναι και κάτι που θα αλλάξει την πορεία των εκλογών.

Υπό ποιές προϋποθέσεις θα έκανε το ΚΙΝΑΛ επί Γεωργίου Παπανδρέου συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα έπρεπε να δει ο κ. Παπανδρέου από τον Τσίπρα για να δεχθεί κάτι τέτοιο;

Είναι απολύτως λογικό να μιλάμε για συνεργασίeς με τις επόμενες εκλογές να γίνονται με απλή αναλογική αλλά πιστεύω ότι αποπροσανατολίζει. Μπροστά μας δεν έχουμε μόνο την εκλογή ενός πρόεδρού, αλλά τη δυνατότητα του ΚΙΝ.ΑΛ να διαμορφώσει μια δική του ατζέντα.

Αυτό που λέει και ο ίδιος ο Παπανδρέου, είναι ότι η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από την πρόκληση της δικής μας ετοιμότητας, έτσι ώστε να θέσουμε τα προοδευτικά διακυβεύματα με οποιονδήποτε συνομιλήσουμε, τα οποία και θα κρίνουν οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Αυτή δεν θα γίνει μέσω κάποιας ωφελιμιστικής συμφωνίας προσώπων αλλά συναίνεσης στην πολιτική βάση.

Από τι φαίνεται ο Γ. Παπανδρέου δεν θα συμμετέχει στα debates των υποψηφίων, εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι του. Πώς ερμηνεύετε την απόφαση του και γιατί καταλήξαμε εκεί;

Δυστυχώς ακόμη και η ενδεχόμενη συμμετοχή του κ .Παπανδρέου σε ένα debate, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ως reality. Θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο που θα επιτρέψουν να φανούν οι απόψεις και οι επιμέρους διαφοροποιήσεις τους ή ένα σόου που θα γράψει καλά στην κάμερα;

Ξέρουμε ποια είναι η συνταγή για το κυνήγι της ατάκας που θα γίνει viral στο Twitter. Αν όμως, θέλουμε μια συζήτηση που φτάνει σε βάθος, που κανένας άλλος πολιτικός φορέας στην Ελλάδα δεν έχει κάνει, τότε έτσι θα διαφοροποιηθούμε από τις άλλες παρατάξεις. Αν καταφέρνεις να διοργανώνεις μια συζήτηση όπου θα μπεις στην ουσία των πραγμάτων και θα δείξεις τις διαφορετικές πλατφόρμες απόψεων εντός κόμματος, τότε η ωριμότητα που εκπέμπεις, δείχνεις πολύ πιο έτοιμος να πείσεις τους ψηφοφόρους ότι κάτι γίνεται.

Αν αυτό που θέλουμε είναι ένα τηλεοπτικό θέαμα όπου το κοινό θα κρίνει την πιο φαρμακερή ατάκα, μπορούμε να το κάνουμε. Γιατί όμως να μην στοχεύσουμε σε κάτι δυσκολότερο, που θα δημιουργήσει περισσότερα ερωτηματικά αλλά θα μας επιτρέψει να ακούσουμε σε μεγαλύτερη ανάλυση τις απόψεις των υποψηφίων.

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Interview για την politic: Ντέρμπι για τρεις ο πρώτος γύρος στο ΚΙΝΑΛ – Πιο κοντά στην προεδρία ο Ανδρουλάκης στον δεύτερο

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr