Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μπλίνκεν μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Άγκυρα
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μπλίνκεν μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άντονι Μπλίνκεν είχε σήμερα (6/11) το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα με τον Χακάν Φιντάν και πιστοποιήθηκε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει απόσταση στις απόψεις των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης, την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Παγωμένη ατμόσφαιρα στην Άγκυρα

Νωρίτερα, σαν υποχρέωση που έπρεπε να βγει ήταν η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα για το Μεσανατολικό. 

Η υποδοχή της οποίας έτυχε δεν ήταν αυτή που προβλέπει η διπλωματική αβρότητα καθώς όταν συνάντησε μπροστά στις κάμερες τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και προσπάθησε να τον αγκαλιάσει εκείνος του έβαλε φρένο. 

Η συνάντηση κράτησε τρεις ώρες και όπως όλα δείχνουν συζητήθηκε το θέμα των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τους τρομοκράτες της Χαμάς αλλά και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. 

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει για το Τόκιο τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες εδώ. Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος των αθώων πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Έχουμε μιλήσει για βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν σημαντικά βήματα για να διασφαλιστεί η άφιξη στη Γάζα μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας. «Επεξεργαζόμαστε καθημερινά τις λεπτομέρειες. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ανθρωπιστική βοήθεια», προσέθεσε.

«Το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή αποτελεί επίσης επιτυχία». τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι έγιναν σημαντικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής για τη δημιουργία συνθηκών δικαιοσύνης και ειρήνης.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία» είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε στη συνέχεια για το Τόκιο.

Το πρωί, μέλη της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία. Δεκάδες άτομα, που κρατούσαν παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες, φώναζαν «Δολοφόνε Μπλίνκεν, φύγε από την Τουρκία». Στη διαδήλωση παρενέβη η Αστυνομία για να τη διαλύσει.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: 40χρονος δέχτηκε μαχαιριές στο κεφάλι και την κοιλιά στις Συκιές

Loading

Play