Επικράτηση μετάλλαξης Δέλτα: Ο φόβος των περιορισμών επιστρέφει – Το βλέμμα της κυβέρνησης στα “κόκκινα” νησιά (Vid)

Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, Πέμπτη, και είναι έτοιμοι να πάρουν όποια περιοριστικά μέτρα κληθούν απαραίτητα στις «πορτοκαλί» περιοχές. Τα μέτρα που εξετάζονται.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι για την αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά με φόντο την έλευση των τουριστών και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.

Τα “κόκκινα” νησιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε:

  • Ρέθυμνο με 4,85%
  • Πάρο με 4,31%
  • Μύκονο 4,01%
  • Μήλο 2,47%
  • Σαντορίνη 2,23%
  • Ιθάκη 2,15%

«Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα ενώ στην επικράτεια πάνω από 3000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται» εξήγησε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, διαβλέποντας «απότομη αύξηση» του ιικού φορτίου σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Αλεξανδρούπολη.

Τα μέτρα που εξετάζονται

-Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό – Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία και μετακίνησή τους σε άλλα πόστα.

-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως οργανωμένα πάρτυ, πανηγύρια, λαϊκές αγορές

-Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο

-Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα

-Μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στην εστίαση από τα 10 στα 4 και κατ’ εξαίρεση 6, εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού.

Το γεγονός ότι περιοχές- βαρόμετρα για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν παραμένουν ακόμη σε υψηλά ποσοστά θετικότητας δεν απομακρύνει (αν δεν τροφοδοτεί) και το σενάριο τοπικών λοκντάουν, αλλά αυτό θα κριθεί από την απόδοση των νεών μέτρων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Δείτε επίσης: Τάγματα εφόδου στην πορεία αντιεμβολιαστών στην Αθήνα (pics)