Επισκέφτηκε το Κατάρ η Λίνα Μενδώνη, ποιους είδε και τι συμφωνήθηκε

Συνάντηση με την πρόεδρο της Αρχής των Μουσείων του Κατάρ, Sheikha Al-Mayassa bint Hamad Al-Thani είχε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την οποία συμφωνήθηκε να εγκαινιαστεί ένα πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών, εντεταγμένο σε ένα πλαίσιο μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού, με αδιαμφισβήτητη προστιθέμενη αξία και για τους δύο λαούς.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ τονίζεται: «Για τον σκοπό αυτό πρόκειται να συσταθεί ομάδα εργασίας, προκειμένου να δουλέψει με συστηματικό και αναλυτικό τρόπο τις προτεραιότητες των δύο πλευρών ώστε να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα με άμεσους στόχους. Στόχος του προγράμματος είναι να σχεδιαστεί στο προσεχές διάστημα η προοπτική Έτους Πολιτισμού Ελλάδας-Κατάρ».

Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ και κατά τις συναντήσεις της με την πρόεδρο της Αρχής των Μουσείων της χώρας, όπως και με τον ομόλογό της Salah bin Ghanem Al Ali, μπήκαν-όπως επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση- οι βάσεις για συνεργασία μακράς πνοής στον τομέα του Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τέθηκε επί τάπητος επίσης ο σχεδιασμός residencies, για καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Κατάρ, με αμοιβαία φιλοξενία από κάθε χώρα, καθώς και οι εξελίξεις στον τομέα της σύγχρονης μουσειολογίας, όπως και η προσβασιμότητα των χώρων Πολιτισμού σε ειδικές ομάδες κοινού.

Επίσης, κατά τη συνάντηση της κας Μενδώνη με τον ομόλογό της Salah bin Ghanem Al Ali, αναλύθηκε εκτενώς η διαμόρφωση ενός προγράμματος ανταλλαγών Ελλάδας-Κατάρ, μέσω συνεργασίας ομάδων εργασίας των δύο χωρών.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ο Υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση της Λίνας Μενδώνη και θα επισκεφθεί την Ελλάδα, αφού ολοκληρωθούν οι αποστολές των δύο χωρών, ώστε να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού. Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει και γενικότερη συνεργασία για τον τομέα της προστασίας από την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΝΤΟΧΑ

Από τις πρώτες κινήσεις στο πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας-Κατάρ, προγραμματίζεται όπως φαίνεται να είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Ντόχα τον Ιανουάριο του 2022 και του Κατάρ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2022.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ

Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του, στο πλαίσιο των συμμετοχών εντάσσεται μεταφραστικό πρόγραμμα απόδοσης ελληνικών βιβλίων στην αραβική γλώσσα και αραβικών βιβλίων στην ελληνική, ενώ τα βιβλία που θα επιλεγούν θα αποδοθούν και στη γραφή Braille.

Οι δύο εθνικές συμμετοχές στις εκθέσεις βιβλίου, θα συνοδευτούν από ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα αναπτύσσει και θα εκθέτει διαφορετικές εκφάνσεις της πατροπαράδοτης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού των δύο χωρών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ταυτόχρονα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε στην Ντόχα και με τον Αρχιεπίσκοπο Καττάρων Μακάριο, όπως και με Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες, αλλά και μέλη της ελληνικής κοινότητας που εργάζονται στο Κατάρ.

Η επίσημη επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στο Κατάρ ολοκληρώνεται σήμερα με την τελετή εγκαινίων της έκθεσης του αντιγράφου του αγάλματος του Ηνιόχου των Δελφών στο Μετρό της Ντόχα, δώρο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και με συνάντηση με τον διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου «Katara Village», Δρ Khalid bin Ibrahim Al-Sulaiti.

Δείτε επίσης: Συμφωνήθηκε να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Σερβίας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ