Επίσκεψη Μητσοτάκη στους ομογενείς της Φλόριντα

Επίσκεψη Μητσοτάκη στους ομογενείς της Φλόριντα

To αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έφτασε χθες το απόγευμα στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου στο Τάρπον Σπρινγκς έγινε δεκτός σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης από μέλη της ελληνικής κοινότητας, που μετρά πάνω έναν αιώνα ζωής στην περιοχή.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στο Τάρπον Σπρινγκς, που αποτελεί την αμερικανική πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία Ελλήνων ομογενών κατοίκων στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των δεσμών του απόδημου Ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα. Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ως πρωθυπουργός έθεσε σε άμεση προτεραιότητα τα ζητήματα της διασποράς.

Για το δικαίωμα της ψήφου

Κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο δικαίωμα ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων: «Έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια μόνο υποσχέσεων, το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, η αρχική πρότασή μου ήταν να εγγυηθούμε το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, δίχως οποιονδήποτε περιορισμό. Ωστόσο, έπρεπε να γίνει συμβιβασμός με άλλα πολιτικά κόμματα ώστε να περάσουμε αυτό το εμβληματικό νομοθέτημα. Χρειαζόμασταν υπερ-πλειοψηφία 200 βουλευτών ώστε να το περάσουμε. Ένα σενάριο όπου δεν θα καταλήγαμε σε συμφωνία ουδέποτε ήταν μία από τις επιλογές που βρίσκονταν επί τάπητος για εμένα. Ο νόμος που δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίσουν είναι μία σημαντική κληρονομιά που όχι μόνον πρέπει να διατηρηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Είναι μία πολύ καλή βάση, δεν απαγορεύει περαιτέρω τροποποιήσεις στο μέλλον.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στους ομογενείς της Φλόριντα

 

Για τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στο Λευκό Οίκο: «Θα συζητήσω μαζί του τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω πως δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Θα συζητήσουμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτοί είναι καιροί με αναταράξεις που δεν έχουν προηγούμενο. Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή όλο και περισσότερο ασταθή. Είμαστε, επίσης, ένας μακροπρόθεσμος, αξιόπιστος αλλά και προβλέψιμος σύμμαχος της σπουδαίας χώρας που αποκαλείτε νέο σπίτι σας. Και είμαι βέβαιος πως η στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών μόνο θα δυναμώσει».

Αναφερόμενος στο East Med Act, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα, εάν όχι το σημαντικότερο, για την Ανατολική Μεσόγειο. Επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, αλλά επίσης αναγνωρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας σε μία όλο και πιο ευμετάβλητη περιοχή του κόσμου. Και είναι ενδιαφέρον ότι μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ψηφίστηκε το EastMed Act που είχαμε την ευκαιρία -πριν λίγες ημέρες, στις 2 Ιανουαρίου 2020- να υπογράψουμε στην Αθήνα μία πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό αλλά και γεωπολιτικό πρότζεκτ που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να έχει πρόσβαση στα νέα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Σταθήκατε δίπλα στην Ελλάδα»

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, την οποία διέκοψαν πολλές φορές τα χειροκροτήματα των Ελλήνων της διασποράς που κατέκλυσαν το χώρο από τη Φλόριντα και γειτονικές Πολιτείες, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε από καρδιάς τους Έλληνες που κρατούν ζωντανές τις ρίζες μας και την κληρονομιά τους αλλά και ανανεώνουν τους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα, προωθώντας τα δίκαιά της.

Στο Τάρπον Σπρινγκς μετανάστευσαν από το τέλος του 19ου αιώνα Έλληνες, κυρίως από τα Δωδεκάνησα, για να εργαστούν ως σπογγαλιείς. Οι σφουγγαράδες της περιοχής δημιούργησαν μία από τις πολυπληθέστερες και πλέον ευημερούσες ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ, χωρίς ποτέ να λησμονήσουν τις ρίζες τους σε νησιά όπως η Κάλυμνος και η Σύμη.

«Σε παλαιότερους, δύσκολους καιρούς, οι προπαππούδες, οι παππούδες και οι γονείς σας άφησαν τη γη που τους γέννησε, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε τούτη εδώ τη φιλόξενη χώρα. Την αγάπησαν, αλλά δεν λησμόνησαν ποτέ την πατρίδα τους» ανέφερε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Οι Έλληνες της Αμερικής, σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, και στα πρώτα 20 χρόνια του 21ου αιώνα, στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα. Γύρισαν πίσω, όταν τους χρειάστηκε η πατρίδα, για να πολεμήσουν. Αλλά και από εδώ την βοήθησαν υλικά και ηθικά. Δεν την ξέχασαν στο πόλεμο, δεν την ξέχασαν όμως ούτε στην ειρήνη. Αναρωτιέμαι πόσα σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα δεν φέρουν την σφραγίδα των ομογενών μας».

Loading

Play