Επιστολή 36 ευρωβουλευτών προς τον Μητσοτάκη: Απαιτούν δράσεις για τον περιορισμό των ελληνόκτητων πλοίων στο σκιώδη ρωσικό στόλο

Επιστολή 36 ευρωβουλευτών προς τον Μητσοτάκη: Απαιτούν δράσεις για τον περιορισμό των ελληνόκτητων πλοίων στο σκιώδη ρωσικό στόλο

Ευρωβουλευτές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να περιορίσει τις πωλήσεις πλοίων στη Ρωσία για την προστασία της Ουκρανίας και του περιβάλλοντος. Διακομματική ομάδα 36 ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες απέστειλε κοινή επιστολή την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό νέων πωλήσεων ελληνόκτητων πλοίων προς τη Ρωσία. Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι αυτές οι συναλλαγές βοηθούν το Κρεμλίνο να διατηρήσει τον σκιώδη στόλο του και να παρακάμπτει το πλαφόν τιμής της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο.

Στην επιστολή, ζητούν επιπλέον μέτρα για να περιοριστούν οι μεταφορτώσεις πλοίου σε πλοίο, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την απόκρυψη της προέλευσης των εμπορευμάτων. Αυτές οι ενέργειες είναι κρίσιμες όχι μόνο για τον περιορισμό των οικονομικών πόρων της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά και για την αποτροπή περιβαλλοντικών και ασφαλιστικών κινδύνων.

Η ομάδα επικαλείται πρόσφατη μελέτη του think tank Brookings, που αποκαλύπτει ότι περισσότερα από τα μισά πλοία του σκιώδους ρωσικού στόλου προέρχονται από ιδιοκτήτες της Δυτικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να είναι ο κυριότερος προμηθευτής. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν κερδίσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση γερασμένων πλοίων που κατέληξαν στον ρωσικό στόλο.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται από προηγούμενη μελέτη της ερευνητικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Λιθουανός φιλελεύθερος νομοθέτης, Petras Auštrevičius, που προώθησε την επιστολή, δήλωσε ότι οι ανεύθυνες ενέργειες, με στόχο το οικονομικό κέρδος, «υπονομεύουν την ευρωπαϊκή και ελληνική ασφάλεια, ενώ προκαλούν περιβαλλοντικούς κινδύνους».

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει καταχωρίσει 153 πλοία του σκιώδους ρωσικού στόλου στη μαύρη λίστα, αποκλείοντάς τα από ευρωπαϊκά λιμάνια. Παρά τις υπάρχουσες κυρώσεις, η ΕΕ δεν έχει επιβάλει άμεσες απαγορεύσεις στις πωλήσεις πλοίων προς τη Ρωσία. Αντ’ αυτού, οι εταιρείες και τα άτομα της ΕΕ υποχρεούνται να αναφέρουν αυτές τις συναλλαγές στις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει τους ελέγχους στις πωλήσεις πλοίων σε τρίτες χώρες και να αποτρέψει περαιτέρω μεταβιβάσεις σε ύποπτες οντότητες, υπογραμμίζοντας ότι τα έσοδα από αυτές τις πωλήσεις ενισχύουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και απειλούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και το περιβάλλον. Καταλήγουν λέγοντας ότι βασίζονται στην κυβέρνηση για να ενθαρρύνει τις ελληνικές εταιρείες να δείξουν αλληλεγγύη στην Ουκρανία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play