Ελλάδα, Κύπρος και Αυστρία ζητούν από την ΕΕ ειδικό απεσταλμένο για την κατάσταση στη Συρία, ενισχύοντας τη διπλωματική παρουσία τους. Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία και, όπως δήλωσε η κυβέρνηση, η πρεσβεία μας παραμένει διαρκώς ανοικτή. Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών είναι σε διαρκή επαφή με τις χώρες του αραβικού κόσμου. Η Ελλάδα, από κοινού με την Κύπρο και την Αυστρία, υπέβαλε αίτημα στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ για τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου στη Συρία. Ο νέος απεσταλμένος θα επιδιώξει να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή, όπου η Ένωση έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Συρία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι η ΕΕ και η Ελλάδα θα επιδιώξουν την πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην περιοχή.
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και τα δημοσιεύματα για την Τουρκία, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, διατηρώντας συνεχώς την πρεσβεία της ανοικτή και τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες. Τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και ότι Ελλάδα και Κύπρος ενεργούν πάντα σεβόμενες τις αρχές του. Ανέφερε επίσης τη σημασία της ισχυρής διπλωματίας της Ελλάδας σε περιόδους γεωπολιτικών εξελίξεων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λίβανο και την ανησυχία για την προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων, ιδιαιτέρως των Ελληνορθόδοξων. Σημείωσε πως η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η συγκρότηση μιας συμπεριληπτικής κυβέρνησης είναι κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής προσέγγισης απέναντι στη Συρία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr