Επιστολή ΕΒΕΘ σε Πλακιωτάκη: Πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς

Επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη έστειλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Η επιστολή αφορά τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μεταποίησης και διεθνούς εμπορίου από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Το ΕΒΕΘ ζητά από τον υπουργό την λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω το πρόβλημα και να εξευρεθούν οι απαραίτητες εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να εξασφαλισθεί ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς.

Την επιστολή υπογράφει ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και αναφέρει:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σημαντικότατοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, στη μεταποίηση και στο διεθνές εμπόριο, εξαρτώνται αποφασιστικά από την ομαλή λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς αντιμετωπίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα συσσωρευμένα προβλήματα που προκύπτουν από τις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες λειτουργίας των θαλασσίων μεταφορών. Δυστυχώς, και το κόστος μεταφοράς αυξάνεται και ο χρόνος παράδοσης επιμηκύνεται, οι δε εξαρτώμενες επιχειρήσεις υποχρεώνονται να υπολειτουργήσουν και να απωλέσουν μερίδια της αγοράς. Πλήττεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η αξιοπιστία και η οικονομική ευρωστία των επιχειρήσεων, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας.

Τη δυσχερή αυτή κατάσταση επιδεινώνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η προσέγγιση των πλοίων, η φορτοεκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων και η παράδοση στους εισαγωγείς ή η αποστολή από τους εξαγωγείς των διακινούμενων εμπορευμάτων. Ήδη αναφέρονται προβλήματα καθυστερήσεων που αγγίζουν και ξεπερνούν ακόμη και τον ένα μήνα.

Θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω το πρόβλημα και να εξευρεθούν οι απαραίτητες εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να εξασφαλισθεί ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για επιπλέον διευκρινίσεις”.

Δείτε επίσης: Κέρκυρα: Αίσιο τέλος για την 13χρονη με κορονοϊό – Αποσωληνώθηκε και βγήκε από τη ΜΕΘ