Επιστολή Παπαδημούλη στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την «απαγόρευση των συναθροίσεων»

Επιστολή Παπαδημούλη στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την «απαγόρευση των συναθροίσεων»

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων -πλην της ακροδεξιάς- απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων, ενόψει του φετινού εορτασμού της μνήμης του Πολυτεχνείου.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην επιστολή του, κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση» της κυβέρνησης που «είναι παρόμοια με αποφάσεις που ελήφθησαν μόνο δύο φορές στην Ελλάδα κατά το παρελθόν, ‪στις 21 Απριλίου‬ κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος και στις 17 Νοεμβρίου 1973». Όπως αναφέρει, «η καθολική απαγόρευση συναθροίσεων αναστέλλει πλήρως το θεμελιώδες δικαίωμα της συγκέντρωσης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 του Ελληνικού Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 12 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι «από το ξέσπασμα της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια και την ορθή λειτουργία του, διασφαλίζοντας τη δημοκρατία στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο» και πως το ΕΚ, με ψήφισμά του στις 13 Νοεμβρίου 2020, «υπογράμμιζε ότι ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων πρέπει να υπερισχύουν». Τονίζει ότι η πανδημία του COVID-19 «έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από ορισμένες χώρες, ακόμη και από κράτη μέλη της ΕΕ, για την επιβολή μέτρων που υπονομεύουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», επισημαίνοντας πως το ΕΚ έχει ήδη εντοπίσει και καταδικάσει με σχετικά ψηφίσματά του τέτοιες περιπτώσεις στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Όπως προσθέτει, στην ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου το 2020, η Επιτροπή, επίσης, έχει υπογραμμίσει ορισμένες επικίνδυνες αδυναμίες σε θέματα κράτους δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ υποστηρίζει ότι «φέτος, με αφορμή τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου στην Ελλάδα, της αντιφασιστικής φοιτητικής εξέγερσης ενάντια στη δικτατορία, οι διοργανωτές είχαν ήδη αποφασίσει να λάβουν πολύ αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προληπτικών δράσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας». Όπως συμπληρώνει, η ελληνική κυβέρνηση «αντί να συντονιστεί με τους διοργανωτές για την ορθή διοργάνωση αυτών των περιορισμένων εκδηλώσεων, αποφάσισε δυστυχώς να απαγορεύσει, συγκεκριμένα ‪από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου‬, κάθε δημόσια υπαίθρια συγκέντρωση στο σύνολο της Επικράτειας, στην οποία θα συμμετέχουν περισσότερα από 3 άτομα, με την απειλή επιβολής κυρώσεων και με τη δικαιολογία ότι ειδικά για εκείνη την περίοδο είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα μέτρα κατά της πανδημίας». «Αυτή η ακραία και άνευ προηγουμένου απόφαση στοχεύει ιδιαιτέρως και σκόπιμα να απαγορεύσει οποιονδήποτε εορτασμό αυτού του σημαντικού ιστορικού γεγονότος για τη δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη», αναφέρει ενώ παραπέμπει στην ανακοίνωση της ελληνικής Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που «χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως αντισυνταγματική και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της».

Ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι «είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διασφαλίσει ότι λόγω της πανδημίας λαμβάνονται μόνο αναλογικά μέτρα κι ότι δεν υπάρχει καμία οπισθοδρόμηση όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ, όπως και να μην επιτραπεί η πανδημία να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Ν.Λ.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play