ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστολή Τσαβούσογλου σε Ευρωπαίους ΥΠΕΞ: «Ιδιοτροπίες Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων»

Ο κίνδυνος κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία φαίνεται πως θορύβησε τη γειτονική χώρα, η οποία προσπαθεί να αλλάξει το εις βάρος της κλίμα με επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έστειλε την Πέμπτη (13/8) επιστολή για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, εξηγώντας τη θέση της χώρας του λίγο πριν το έκτακτο συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

propoli

Η επιστολή του Τσαβούσογλου εστάλη τόσο στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών – μελών της ΕΕ, όσο και στον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Zοζέπ Μπορέλ.

Η έκκληση Τσαβούσογλου

Στην επιστολή του, ο Τούρκος υπουργός κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι με μονομερείς ενέργειες προσπαθούν να αποκλείσουν τη χώρα του από την ανατολική Μεσόγειο.

«Τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο της Άγκυρας και της «τδβκ» (σ.σ. όπως αποκαλούν στην Τουρκία το ψευδοκράτος).

«Καρφιά» για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίζεται πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου «παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και του Λιβάνου, και καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδας να ξεκινήσει έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, μάλιστα, «οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να υποφέρουν περαιτέρω λόγω των ιδιοτροπιών της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων». Ως εκ τούτου, ο Τσαβούσογλου απευθύνει έκκληση στις χώρες – μέλη της ΕΕ να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε «άδικη απόφαση» θα μπορούσε ενδεχομένως να ληφθεί κατά της Τουρκίας.

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, εξάλλου, η γειτονική χώρα έχει αποδείξει πολλές φορές έως τώρα τις καλές της προθέσεις.

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου αναφέρει ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του από Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ουγγαρία και Ρουμανία, καθώς και με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοιες επιστολές εστάλησαν, επίσης, στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τους ΥΠΕΞ των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και στο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δείτε ακόμη:
Σαουδική Αραβία: Στήριξη της συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Loading