Του Γιάννη Χαβιανίδη
Στην αναμπουμπούλα ο “λύκος χαίρεται” λέει ο θυμόσοφος λαός και στην προκειμένη περίπτωση έχει απόλυτο δίκιο καθώς, μετά το γαλλικό βέτο στην έναρξη των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, το γειτονικό κράτος παίζει τα ρέστα του θέλοντας να επαναφέρει την “διπλή ονομασία”. Δηλαδή εκτός να αποκαλούνται “Βόρεια Μακεδονία” και εντός σκέτο “Μακεδονία“.
Ήδη η κυβέρνηση Ζάεφ ρίχνει στο τραπέζι της διπλωματίας την επιστροφή σε φάσης “διπλής ονομασίας”, αφού σε σημαντικό μέρος των εγχώριων διοικητικών πράξεων των Σκοπίων θα διατηρείται η προηγούμενη ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ως μοχλό πίεσης επειδή δεν ξεκινά η ενταξιακή διαδικασία.
“Φρένο” φαίνεται πως βάζει και στο ζήτημα της αλλαγής των σχολικών βιβλίων και των εμπορικών ονομασιών, θέλοντας μέσα από την καταστρατήγηση της Συμφωνίας των Πρεσπών να πιέσει τις Βρυξέλλες προκειμένου να δοθεί στο γειτονικό κράτος η πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Δυο θέματα τα οποία έτσι και αλλιώς προϋποθέτουν καλή θέληση από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει στραμμένο το βλέμμα του και στις εγχώριες εκλογές, επιδιώκοντας μέσα από τη σκλήρυνση της στάσης του να κερδίσει και μικροπολιτικά εκλογικά οφέλη.
Στην ελληνική κυβέρνηση παρατηρούν με προσοχή τις κινήσεις Ζάεφ τονίζοντας ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για πολλοστή φορά τα προβλήματα που περιέχει η Συμφωνία των Πρεσπών. Προβλήματα τα οποία η ΝΔ είχε επισημάνει εξαρχείς και είχε προειδοποιήσει μέσα στη Βουλή.
Τι επιδιώκει η ελληνική διπλωματία
Στόχος της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στα Σκόπια είναι ακολουθώντας τον ευρωπαϊκό δρόμο να λύσει τα όποια προβλήματα έχουν ήδη εντοπιστεί και να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. “Για το σκοπό αυτό θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα, καλούμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes, το οποίο συνεχίζει μάλιστα, να προβάλλει σαν επίτευγμα” σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν με νόημα πως “η Ελλάδα επανέρχεται στον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου με υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση”, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη διολίσθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην αρένα των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που φαίνεται να επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ”.