Επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αυτοδιοίκησης

Επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αυτοδιοίκησης

«Να τρέξουμε γρήγορα σε μία καινούργια ψηφιακή εποχή, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών είναι δίπλα σας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στη Ρόδο, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα για μια νέα ψηφιακή αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για το «πακέτο» πρωτοβουλιών που περιλαμβάνει προγράμματα όπως οι smart cities και η κυβερνοασφάλεια στους ΟΤΑ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε:

– Στις smart cities, με προϋπολογισμό πρόσκλησης 235.285.163 ευρώ, όπου έχουν καταγραφεί 90 εντάξεις δήμων. «Θα φτάσουμε τις 120 μέχρι το τέλος του χρόνου με στόχο μέχρι τον Μάρτιο να έχουμε τελειώσει με όλες τις εντάξεις. Από τις 90 προτάσεις, μόνο 27 έχουν δημοπρατηθεί και μέχρι στιγμής έχουμε τρεις συμβάσεις. Θέλει προσπάθεια από όλους μας», επεσήμανε ο υπουργός.

– Στο έργο Ενιαίο ΠΣ ΤΑΠ ΔΤ/ΔΦ για τη χρέωση των δημοτικών τελών, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δύο ετών και συνολική χρηματοδότηση 8.432.000 ευρώ. «Είναι ένα οριζόντιο έργο, δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάτι εσείς ως δήμοι», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

– Στην έναρξη λειτουργίας πλατφόρμας κατασχέσεων οφειλετών ΟΤΑ, η οποία αντικαθιστά την έντυπη επικοινωνία μεταξύ δήμων και τραπεζών. Η χρηματοδότηση υπολογίζεται σε 372.000 ευρώ από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

– Στο νέο έργο της κυβερνοασφάλειας με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ, που αφορά προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών, στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να κλείσουν τα κενά ασφάλειας στα συστήματα των δήμων. Αναφορά έγινε και στο GovHub, τον επιχειρησιακό κόμβο υπηρεσιών που θα διευκολύνει την επικοινωνία με τους δήμους.

– Στις ηλεκτρονικές επιδόσεις που καταργούν τις συστημένες επιστολές, με την βεβαίωση προστίμων να αποκτά κανονική θέση στη θυρίδα του πολίτη.

– Στις κάμερες ταχύτητας που επιτρέπουν την ψηφιακή βεβαίωση παραβάσεων μέσω του gov.gr ή μέσω email.

– Στο πρόγραμμα «Λευκές Περιοχές», με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση σταθμών κάλυψης σε παραμεθόριες περιοχές.

– Στο πρόγραμμα μικροδορυφόρων που θα παρέχουν δεδομένα σε τομείς όπως η πολιτική προστασία και η αγροτική καλλιέργεια.

– Στο AI Framework για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στους δήμους, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των περιφερειών μέσω του e-perifereies.

Κλείνοντας, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη απόκτησης νέων δεξιοτήτων από στελέχη σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την τακτοποίηση του Κτηματολογίου και στην κατάργηση υποχρεώσεων που μειώνουν τη γραφειοκρατία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΚΕΔΕ, Αθανάσιος Μαμάκος, επισήμανε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που αναδιαμορφώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Loading

Play