Επιτροπή PEGA: Κόντρα Βόζεμπεργκ-Ιντ Βελντ: «Υπάρχουν λόγοι για σοβαρή ανησυχία στην Ελλάδα»
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επιτροπή PEGA: Κόντρα Βόζεμπεργκ-Ιντ Βελντ: «Υπάρχουν λόγοι για σοβαρή ανησυχία στην Ελλάδα»

Ότι «συκοφαντείται η Ελλάδα», διαμαρτυρήθηκε η κ. Βόζεμπεργκ. «Έχουμε διαφορετική αντίληψη για τη δουλειά μας», απάντησε η Σόφι Ιντ Βελντ.

Η ευρωβουλευτής του Renew Europe και εισηγήτρια της επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου PEGA Σόφι ιντ Βελντ, παρουσίασε το προσχέδιο της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών που γίνεται λόγος για παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής προκλήθηκε νέο επεισόδιο ανάμεσα στην ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζενμπεργκ και την εισηγήτρια της επιτροπής Σόφι ιντ Βελντ.

Τι ισχυρίστηκε η Ελίζα Βόζενμπεργκ

«Δεν θέλω να υποτιμήσω τη δουλειά που έχει γίνει στη Σύσταση της Επιτροπής PEGA», ξεκίνησε η κ. Βόζεμπεργκ για να προσθέσει: «Για το παράνομο λογισμικό, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχει συμμετοχή η επίσημη κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αποδεικτικό υλικό που να αντιστρέφει αυτό το δεδομένο. Οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ή άλλων προσώπων από την ΕΥΠ, αφορούσε κάθε κράτος – μέλος. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το παράνομο λογισμικό. Και εδώ βάζω ερωτηματικό κατά πόσο η Επιτροπή μπορεί να παρέμβει στον ορισμό της Εθνικής Ασφαλείας κάθε κράτους-μέλους. Η κυβέρνηση νομοθέτησε ρητά ότι απαγορεύεται η κατοχή, εμπορία και πώληση του παράνομου λογισμικού. Το παράνομο λογισμικό είναι ένα μίασμα και υπάρχει σε όλα τα κράτη – μέλη και όχι μόνο στην ΕΕ, ελέγχεται από συμφέροντα αλλά για να το συνδέσουμε με κυβερνήσεις πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα περιστατικά και αποδεικτικά στοιχεία».

«Στην έκθεση στιγματίζονται κράτη μέλη και συγκεκριμένες χώρες», συνέχισε η κ. Βόζεμπεργκ. Οι συστάσεις προς την Ελλάδα υποδεικνύουν πώς θα αλλάξει συγκεκριμένη νομοθεσία. Λυπούμαι αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν δεν προσκρούσει ή παραβαίνει ενωσιακό δίκαιο ή αν παραβαίνει τις αρχές και τα δεδομένα μιας δημοκρατικής χώρας. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι: «Θεωρεί ότι είναι σωστό όταν είναι σε εξέλιξη ένα κείμενο ανοιχτό για παρατηρήσει, να βγαίνει στα μέσα ένα μέλος της και να δίνει ένα μέλος της Επιτροπής και να παρουσιάζει τη χώρα. Η Κυρία Μπρικκμόντ (σ.σ. μέλος της PEGA από τους Πράσινους)είπε ότι ενόψει των εκλογών, χρειάζεται ενδεχομένως ένας παρατηρητής, σαν να πρόκειται για τριτοκοσμική χώρα… Υπάρχουν έντυπα που καθυβρίζουν την Προεδρο της Δημοκρατίας και αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα… Συκοφαντείται ένα κράτος μέλος…».

Μαρτυρίες από άτομα στην αίθουσα, αναφέρουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια κινήθηκε προς την Ολλανδή συνάδελφό της από το κόμμα Renew Europe προχωρώντας σε λεκτική επίθεση σε βάρος της, μετά το τέλος της συζήτησης. Η δεύτερη είπε σοκαρισμένη ότι ο τόνος της είναι ανεπίτρεπτος και αποχώρησε. Προς υποστήριξη της Βόζεμπεργκ προσέτρεξε ακροδεξιός ευρωβουλευτής από την Πολωνία.

Πάντως, παραμένει το αίτημά της Iντ’Βελτ να κληθεί εκτάκτως το απόγευμα ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, και ο πρόεδρος Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κώστας Μενουδάκος.

Τι απάντησε η Σοφί Ιντ’ Βελτ

«Εδώ είμαι για να προασπίσω τα συμφέροντα όλη της ΕΕ, όχι για να υποστηρίξω τα συμφέροντα της χώρας μου. Εδώ δεν εκπροσωπώ την εθνική μου κυβέρνηση αλλά οφείλω να προστατεύσω τη Δημοκρατία. Στην Ολλανδία το κόμμα μου συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά για τη δική μου χώρα μια παράγραφος υπάρχει!», τόνισε η Σοφί Ιντ’ Βελτ.

«Να μην μιλάτε για λίβελους και συκοφαντίες, υπάρχουν λόγοι για σοβαρή ανησυχία για την Ελλάδα. Κανείς δεν μίλησε για δικτατορία αλλά η Δημοκρατία κρίνεται και από τον έλεγχο που ασκείται στις ανεξάρτητες αρχές, Και ξέρετε ότι η ΑΔΑΕ και η ΑΠΔΠΧ είναι υπό έλεγχο και υπό απειλή από τον Εισαγγελέα ΑΠ με μέτρα. Και αυτό είναι γεγονός, δεν το έχω εφεύρει. Όταν η Δημοκρατία είναι υπό απειλή σε ένα κράτος μέλος, απειλείται η δημοκρατία σε όλη την Ένωση. Είναι μεγάλο ζήτημα ότι παρακολουθούνται Ευρωβουλευτές», συμπλήρωσε η εισηγήτρια.

Σημείωσε επίσης ότι ναι μεν οι αξιωματούχοι στην Ελλάδα μίλησαν με την Επιτροπή όταν επισκέφθηκε την Αθήνα, αλλά δεν παρείχαν κανένα στοιχείο επικαλούμενοι την εθνική ασφάλεια.

Στο σημείο αυτό παρενέβη φωνάζοντας ένας ακροδεξιός Πολωνός ευρωβουλευτής του PiS με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να διακόψει τη συνδρίαση για να επιβάλει την τάξη.

Υπενθυμίζεται ότι ένταση μεταξύ των δύο ευρωβουλευτριών υπήρξε και τον περασμένο Νοέμβριο στη συνέντευξη Τύπου της PEGA για την επίσκεψή της στην Αθήνα κατά την οποία μέλη της Επιτροπής συζήτησαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπηρεσιακούς παράγοντες, δημοσιογράφους και με θύματα των υποκλοπών αλλά δεν πείστηκαν από το κυβερνητικό αφήγημα.

Δείτε επίσης: Βουλή: Η σημερινή παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα με «διευθύνσεις και ονόματα» και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής

Loading

Play