ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ

Δέσμη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοιού θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, με ένα εξ αυτών να είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να γνωστοποιήσει οτι από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική ακόμη και στις “πράσινες” περιοχές.

Επίσης, οι χώροι εστίασης θα κλείνουν από τις 9 το βράδυ και οι υπηρεσίες τους θα προσφέρονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους και take away. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και στο τραπέζι, κάτι που σημαίνει ότι οι θαμώνες θα τις κατεβάζουν μόνο όταν τρώνε ή πίνουν το ποτό τους και μετά θα τις φορούν και πάλι κανονικά, ενώ θα μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια.

Ακόμη προβλέπεται αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας από 40% σε 60% με ταυτόχρονη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση του μέτρου. Τηλεκπαίδευση θα εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια, ενώ θα απαγορευθούν τα σχολικά πρωταθλήματα και οι αγώνες των ερασιτεχνικών σωματείων στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές. Αντίθετα, οι αγώνες των επαγγελματικών κατηγοριών θα διεξάγονται κανονικά.

Μείωση 20% έως 30% θα υπάρξει και στους πιστούς που θα μπαίνουν στις Ιερούς Ναούς για τη Θεία λειτουργία.

Αναφορικά με τους ηλικιωμένους η κυκλοφορία για όσους είναι άνω των 65 χρόνων θα γίνεται κανονικά, ενώ δεν θα κλείσει το λιανεμπόριο.

Στο “κόκκινο” Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Από σήμερα οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης γίνονται κόκκινες, γεγονός που σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες, με εξαίρεση το λιανεμπόριο και τα σχολεία που παραμένουν ανοιχτά.

Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανέβηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το επίπεδο 2 (κίτρινο) περνούν στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί), ενώ και η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνά από το επίπεδο 1 (πράσινο) στο επίπεδο 2(κίτρινο).  Να σημειωθεί ότι η Αμοργός λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων κατεβαίνει από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 1 (πράσινο).

Τι γίνεται με τους ελέγχους

 
Συνεχίζονται και γίνονται ακόμα πιο εντατικοί οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Από την 1η Ιουλίου έως τις 25 Οκτωβρίου έχουν διεξαχθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς 485.308 έλεγχοι κατά τους οποίους έχουν διαπιστωθεί 15.268 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 19.375 πρόστιμα συνολικού ύψους 8.273.630 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 6.290 συνολικά ημερών. Στόχος των ελέγχων είναι να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα εφαρμόζονται, γιατί αυτό επιβάλλει, αυτό απαιτεί η προστασία της δημόσιας υγείας. Και, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, σέβεται και τηρεί τα μέτρα.