Του Γιάννη Χαβιανίδη
“Διαβολοεβδομάδα” για τα ελληνοτουρκικά και την ένταση στο Αιγαίο είναι αυτή που διανύουμε, με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική να καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το άμεσο μέλλον.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος θα συζητήσουν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης και για την ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας που μπορεί να συμβάλλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.
Με “διαρροές” το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως η Ελλάδα απαντά στην Τουρκική προκλητικότητα με πολιτική, διπλωματία και επιχειρησιακή ετοιμότητα, ούσα αποφασισμένη να πράξει ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν οι επαφές
Παράλληλα στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα πως σταματούν οι απειλές, αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές. Πάγια θέση της Αθήνας είναι πως η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί μια διεθνή απάντηση. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός έχει ήδη απευθύνει στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.
Ετοιμάζονται νέες παρεμβάσεις για την οικονομία
Στο μέτωπο της οικονομίας ετοιμάζονται νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη όσων πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει οτι έχει φυλάξει εφεδρείες για να στηρίξει την κοινωνία τους επόμενους δύσκολους έξι μήνες του χειμώνα.
“Το σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί με μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. Με τη σιγουριά ότι το 2021 θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την κρίση και θα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια πολύ ουσιαστική και ρωμαλέα ανάπτυξη” τονίζουν στο Politic στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Χείρα βοηθείας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η νέα φάση λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τη στήριξη επιχειρήσεων, το οποίο θα παρέχει εγγύηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης.
Ήδη, στο Ταμείο μεταφέρθηκαν επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ και ξεκίνησε η δεύτερη φάση, στην οποία διαθέσει μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που προβλεπόταν αρχικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο.