Του Σταύρου Οραήλογλου
Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά έρχεται επιβράβευση για τους συνεπείς δανειολήπτες! Μέχρι τώρα ο κανόνας ήθελε όσους πληρώνουν στην ώρα τους τις δανειακές τους υποχρεώσεις να αντιμετωπίζονται λίγο-πολύ ως “κορόιδα” έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών που απολάμβαναν ευνοϊκών ρυθμίσεων από τις τράπεζες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ αλλάζει τα δεδομένα, αφού με τις ρυθμίσεις-γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θεσπίζεται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατίθεται σήμερα 29 Ιουλίου, πλέον… κάθε κατεργάρης μπαίνει στη θέση του.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα “Γέφυρα” αφορά τους πληγέντες από τις συνέπειες του κορονοϊού και προβλέπει 9μηνη επιδότηση από το Κράτος, ύψους 600 ευρώ, για την κάλυψη μέρους των μηνιαίων δόσεων για δάνεια που έχουν ληφθεί με υποθήκη την κύρια κατοικία.
Ποιοί επωφελούνται
Η νομοθετική πρωτοβουλία καλύπτει όλες τις κατηγορίες πληγέντων και μάλιστα τόσο για εξυπηρετούμενα, όσο και για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο πρόγραμμα μπορούν να εντάσσονται εργαζόμενοι που έχουν σημαντική μείωση του μισθού τους. άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε κλάδους που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, πρόσωπα που έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή, εργαζόμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.
Με το πρόγραμμα, για πρώτη φορά, επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, που έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ υποστηρίζονται δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018, τους οποίους είχε αφήσει χωρίς προστασία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων.
Χτυπά δημοσιονομικό καμπανάκι
Στο μεταξύ, σημαντική μείωση των καθαρών εσόδων και αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός εξαιτίας του Covid-19. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 9,2 εκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, όπως προέβλεπε η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2020.
Η Γερμανία θέλει ελληνοτουρκικό διάλογο
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, είναι πλέον προφανές ότι η Γερμανία επιθυμεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι Αθήνα και Άγκυρα, αναλαμβάνοντας ρόλο “διαμεσολαβητή” . Οι παρεμβάσεις της Γερμανίας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έπιασαν τόπο, με τον Τούρκο Πρόεδρο να αποκλιμακώνει σταδιακά τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις έχοντας προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις σε διπλωματικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σ. Αναστασιάδης: «Η Τουρκία αντιλήφθηκε πως η Ελλάδα δεν αστειεύεται»