Έρχονται 5+5 μέτρα «ανάσα» για τους φορολογούμενους
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έρχονται 5+5 μέτρα «ανάσα» για τους φορολογούμενους

Σε νέες θεσμικές παρεμβάσεις με 5+5 μέτρα «ανάσα» για τους φορολογούμενους προχωρά η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να ελαφρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κατεύθυνση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Χρήστο Σταϊκούρα είναι να διευκολυνθούν οι πληττόμενοι της πανδημίας στο πλαίσιο μιας κοινωνικής δικαιοσύνης. Γι’ αυτό, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει δέκα δυναμικές πολιτικές στήριξης.

Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης, παρέχεται έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

Επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

Στις αποφάσεις της κυβέρνησης προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ακόμα, προχωρά η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

Τα συν 5 μέτρα

Τα πέντε παραπάνω μέτρα συνοδεύονται από μια σειρά άλλων παρεμβάσεων της ίδιας οπτικής. Ειδικότερα, προωθείται η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Ενισχυτικά έρχεται και η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Ακόμη, προβλέπεται η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Στην ίδια λογική υπάγεται η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.

Και τέλος παρατείνεται η δυνατότητα για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι το παραπάνω πλέγμα ρυθμίσεων συμβάλλει, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για όσους επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Δείτε επίσης: Θ. Σκυλακάκης: “Όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία δεν θα πληρώσουν άδικους φόρους με τα τεκμήρια”

Loading

Play