Έρχονται άλλες δυο παραιτήσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Έρχονται άλλες δυο παραιτήσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επίκεινται και άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς έρχονται άλλες δυο παραιτήσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Ενός υπουργού και ενός υφυπουργού… 

Ο υπουργός είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που επιθυμεί το 2028 να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο υφυπουργός είναι ο Νίκος Ταγαράς που επιθυμεί να αποχωρήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για προσωπικούς λόγους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμεροι από καιρό για τις προθέσεις των δυο μελών του υπουργικού συμβουλίου και ετοιμάζονται για τις αντικαταστάσεις τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται το σενάριο ενός άμεσου ανασχηματισμού. Οι όποιες αλλαγές στα υπουργικά χαρτοφυλάκια αναμένονται το καλοκαίρι, όταν και θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον προηγούμενο ανασχηματισμό κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί θα έχουν δώσει σαφή δείγματα της δουλειάς τους.

Λιγότεροι εξωκοινοβουλευτικοί, περισσότεροι βουλευτές

Επιπρόσθετα θεωρείται δεδομένο ότι οι θέσεις των κυρίων Στυλιανίδη και Ταγαρά θα καλυφθούν από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της αποχώρησης Φραγκογιάννη από το υπουργείο Εξωτερικών, όπου τον διαδέχθηκε ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.  Μια κίνηση  η οποία, από πολλούς, ερμηνεύτηκε ως διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκροτήσει μια προεκλογική κυβέρνηση με περισσότερους βουλευτές και λιγότερους εξωκοινοβουλευτικούς.

Αποκλείει συνεργασία με τα κόμματα στα “δεξιά” της ΝΔ

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταστρώνει σχέδιο “μάχης” ενόψει των εθνικών εκλογών του 2027 σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Μιλώντας στη συζήτηση με τον Enrico Letta, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγκρότησης “μετώπου” με τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Τα θεωρεί κομματικούς σχηματισμούς δίχως βαθύ αποτύπωμα στον δημόσιο διάλογο, τα οποία βρίσκονται στο περιθώριο. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προς τη λεγόμενη “σκληρή δεξιά”, ωστόσο πιστεύει ότι στην Ελλάδα καταφέραμε να την περιορίσουμε, ενώ σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις του ρίχνει πάντα το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας. 

Loading

Play