Ή πειθαρχούμε στα μέτρα αποτροπής διασποράς της πανδημίας που εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες και εφαρμόζει η κυβέρνηση ή μπροστά μας θα έχουμε διαδοχικά lockdown τύπου “φυσαρμόνικα” και η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει (πολύ) να έρθει.
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στην κοινωνία οι αρμόδιες αρχές, μετά το ένα εκατομμύριο sms με κωδικό 6 που στάλθηκαν στο 13033 το βράδυ της Κυριακής.
Σε κυλιόμενη καραντίνα σημαίνει ότι η χώρα θα ανοίγει και θα κλείνει ανά διαστήματα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, γεγονός που σημαίνει πως ούτε η οικονομία θα ανασάνει, ούτε η κοινωνία θα επανέλθει άμεσα στο προηγούμενο καθεστώς. Με λίγα λόγια, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν πέσουν τις επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να δοθεί παράταση στο απαγορευτικό που ισχύει σήμερα, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε χάνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελπίδων που είχαν καλλιεργηθεί ότι στις γιορτές των Χριστουγέννων η αγορά θα μπορούσε να λειτουργήσει απρόσκοπτα.
Τι έφταιξε…
Για να οδηγηθούμε στο lockdown που τέθηκε σε ισχύ από τις 6 το ξημέρωμα του Σαββάτου προηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες 30-40% αύξηση σε κρούσματα-θανάτους-διασωληνώσεις και αυτό δεν ήταν άμεσα εξηγήσιμο από τους ειδικούς καθώς δεν μπορούσε να εντοπιστεί η πηγή. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε φτάσει κοντά στα όριά του και δεν θα μπορούσε να αντέξει για πολύ τη συνέχιση ανάλογων τάσεων. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν άφηναν άλλα χρονικά περιθώρια. Δεν ήταν μόνο η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, που εξαρτάται σε έναν βαθμό και από τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ, όσο η μεγάλη αύξηση των νοσηλευόμενων, των διασωληνωμένων και του αριθμού των θανάτων που σηματοδοτεί ένα πολύ πιο ορμητικό κύμα από το αναμενόμενο.
Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου που έχει πάντα ως πρώτη προτεραιότητά της την προστασία της δημόσιας υγείας. Μπροστά της η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές. Η πρώτη να περιμένει να δει κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί, αλλά ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Η δεύτερη να γίνει εγκαίρως και προληπτικά καθολικό lockdown ώστε περιορίζοντας την κινητικότητα να επιτευχθεί ο περιορισμός της διασποράς. Κι αυτή ήταν η απόφαση που τελικά ελήφθη. Όπως εξηγούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε να ρισκάρει μπροστά στον κίνδυνο μιας μέγιστης απειλής.
Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι κατά το πόσο το νέο lockdown θα είναι αποτελεσματικό. Η απάντηση είναι απλή… Εφόσον εφαρμοστεί με ευλάβεια και χωρίς παρεκτροπές! “Έχουμε μπροστά μας μια ακόμη δύσκολη μάχη και παρά την δικαιολογημένη κούραση που υπάρχει στην κοινωνία θα πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή” τονίζουν στο Politic οι ίδιες “πηγές”.