Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των όσων ειπώθηκαν και δεν αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αισθάνονται πολύ άνετα, διότι συνεκτιμούν πως στο Αιγαίο έρχονται δύσκολες ημέρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει τη διπλωματική γραμμή της χώρας, ωστόσο τα συμφέροντα συγκεκριμένων κρατών-μελών που έχουν “θυσιάσει” το αίσθημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο βωμό του οικονομικού κέρδους, ενθαρρύνουν επί της ουσίας την προκλητική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν.
Στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπο να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας εν τω μεταξύ να αποφύγουν τις… κακοτοπιές που μπορούν να πυροδοτήσουν θερμό επεισόδιο. Κάτι, άλλωστε που φαίνεται πως επιδιώκει με κάθε τρόπο ο Τούρκος πρόεδρος.
Θέλοντας να αποφύγει μια επικίνδυνη κλιμάκωση η κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και συνεχίζει να επενδύει στον γαλλικό παράγοντα.
Η θέση του υπουργείου Εξωτερικών είναι πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση πως για να αρχίσουν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις. “Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε” σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία.
Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα επιχειρήματα που επικαλείται η Άγκυρα για να δικαιολογήσει τις προκλητικές της ενέργειες κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας είναι ανάξια σχολιασμού. Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. “Oι κινήσεις που προπαγανδίζει η Τουρκία δεν παράγουν νομιμότητα, ούτε δικαιώματα. Το μόνο που καταφέρνει η τουρκική πλευρά είναι να απομονώνεται όλο και περισσότερο”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Επί ποδός οι Ένοπλες Δυνάμεις
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο -όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis – ό,τι πρέπει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος, ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους.