Γκρούεφσκι-Ίβανοφ και erga omnes τα τελευταία εμπόδια

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου δεν συμμερίζονται την ανησυχία της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και ξορκίζουν τις “Κασσάνδρες” οι οποίες ταυτίζουν τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με την αντίστοιχη του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, σπεύδουν να διευκρινίσουν στο www.politik.gr ότι είναι ακόμα νωρίς για να συζητάμε για το χρέος από τη στιγμή που προέχει η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα με τους Θεσμούς, υποστηρίζουν πως κλείνουν οι εκκρεμότητες και στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα έχουν στα χέρια τους το “Staff Level Agreement”.

Υπογραμμίζουν, εξάλλου, το πολύ καλό κλίμα στις συζητήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σόφια με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και την κοινή βούληση και των τριών το ελληνικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί εγκαίρως και δίχως απρόοπτα.

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό, πέρα από όσα εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, κρύβεται η ανησυχία για την αποδοχή του “erga omnes” και κυρίως για το πώς θα καμφθούν οι αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη όπως άλλωστε κι ο Σκοπιανός πρόεδρος, Γκιόργκε Ίβανοφ .

Γι’ αυτό κι ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του ώστε να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας του.

“Ούτε χιλιοστό πίσω από την εθνική γραμμή”

Όπως, πάντως, επιμένουν να μας λένε από το Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε χιλιοστό από την εθνική γραμμή, στην οποία καλωσορίζουν και τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προσθέτουν, ωστόσο, πως ακόμα κι αν φτάσουμε άμεσα σε συμφωνία –ο χρονικός ορίζοντας της επόμενης συνοδού κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου είναι πλέον εμφανής– οι επιμέρους ρυθμίσεις της θα απαιτήσουν ακόμα και χρόνια ώστε να υλοποιηθούν.

Από εκεί και πέρα, οι ίδιες πηγές είναι αισιόδοξες για λύση σύντομα.

Loading