Οι αλλαγές έγιναν ήδη στους επίσημους λογαριασμούς το Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Τουρκικής Προεδρίας.
Στην απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετονομάσει τη χώρα από «Turkey» σε «Turkiye» εστιάζει ο Jeri Clausing, ανεξάρτητος ταξιδιωτικός συντάκτης, σε άρθρο που δημοσίευσε στο ταξιδιωτικό περιοδικό AFAR.
Ο τούρκος πρόεδρος, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το είπε και το έκανε θέλοντας να βάλει τέλος στη παρεξηγημένη συνωνυμία που συνέδεε το διεθνές όνομα της χώρας με το κατά τα άλλα συμπαθές πτηνό, τη γαλοπούλα…
Ο Ερντογάν και οι συν αυτώ λένε ότι το έκαναν για να δυναμώσουν την εμπορική ονομασία της χώρας, και μάλιστα σε ανακοίνωση της κυβέρνησης εκφράζεται το εξής: «Η λέξη Turkiye αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο».
Στην ίδια ανακοίνωση γράφεται ότι «στο πλαίσιο της ενίσχυσης του σήματος «Turkiye», σε κάθε είδους δραστηριότητες και αλληλογραφία, ειδικά στις επίσημες σχέσεις με άλλα κράτη και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, θα υπάρξει απαραίτητη ευαισθησία να εμφανίζεται η χρήση της φράσης «Türkiye» αντί για φράσεις όπως «Turkey», «Turkei», «Turquie» κ.α»
Ακόμα και τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία θα αναγράφουν, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, το made in Türkiye.
Ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άλλοι έκαναν αστεία, χαρακτηρίζοντάς την περισσότερο ως συμβολικό -αλλά αναποτελεσματικό- αντιπερισπασμό, καθώς ο τούρκος πρόεδρος προετοιμάζεται για τις εκλογές του 2023 εν μέσω εκτεταμένης πολιτικής και οικονομικής κρίσης.
Ανεξάρτητα από τα κίνητρα, η Τουρκία πάντως δεν είναι η πρώτη χώρα που αλλάζει το όνομά της. Ορισμένες χώρες το έχουν κάνει για πολιτικούς λόγους, άλλες για λόγους σαφήνειας, και άλλες -όπως η Τουρκία- απλώς για την ευρύτερη αναγνώριση της αυθεντικής τους ταυτότητας.
Δεδομένων των μικρών διαφορών στην ορθογραφία και την προφορά μεταξύ της Turkey και της Τurkiye και της απουσίας οποιωνδήποτε σημαντικών πολιτικών ή κυβερνητικών αλλαγών πίσω από τη μετατόπιση -καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου- μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν θα παραμείνει Turkiye.
Δείτε επίσης: Λοβέρδος: Όσο και αν θέλει η Τουρκία να ξεχαστούν τα εγκλήματά της, οι λαοί που τα υπέστησαν δεν θα τα ξεχάσουν
- Συνάντηση Ζελένσκι με τον Φρίντριχ Μερτς ενόψει των εκλογών στη Γερμανία
- Καταγγελία στην Πάτρα: Δέσμευσαν λογαριασμό καρκινοπαθούς για χρέη στο Δημόσιο
- Δεκαεννέα καλλιτέχνες εξερευνούν το μέλλον στην έκθεση «Future Perfect» στο MOMus
- Η Ελλάδα αποκτά κεντρικό ρόλο στις σπάνιες γαίες και τις κρίσιμες πρώτες ύλες
- Φάμελλος: «Υπάρχει ακόμη περιθώριο για κοινή υποψηφιότητα»