Ερντογάν: Κρεσέντο προκλητικότητας και εκλογές

Ερντογάν: Κρεσέντο προκλητικότητας και εκλογές

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος φοιτητής Νομικής Α.Π.Θ.

Παρατηρούμε, τον τελευταίο καιρό ότι, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν τραβάει το σκοινί με συνεχόμενες προκλήσεις όπως το Τουρκό-Λιβυκό μνημόνιο, το οποίο δεν έχει ουδεμία νομική ισχύ σε διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα το μνημόνιο μεταξύ των δύο αυτών χωρών υπογράφτηκε για την δημιουργία μιας νέας και απίθανης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Μεσόγειο θάλασσα, αν βέβαια συμβουλευτούμε το γεωμορφολογικό χάρτη. Η νομιμότητα της συμφωνίας αυτής δεν αμφισβητείται  μόνο από τις χώρες της Ε.Ε αλλά και από τις άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με την Ε.Ε (1) η συμφωνία «Παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνονταν με το νόμο της θάλασσας και δεν μπορούσε να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη». Επιπλέον απορρίφθηκε από την  Κύπρο  και την  Αίγυπτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω συμφωνία ακυρώθηκε από το Εφετείο της Λιβύης στην  Al-Bayda με την απόφασή του στις 27 Ιανουαρίου 2021. Τέλος, σύμφωνα πάντα με την Ε.Ε (2)  το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο «δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες».

Το προκλητικό κρεσέντο συνεχίζεται με  αλλεπάλληλες αυστηρές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ Ερντογάν που έφτασε σε σημείο να δηλώνει ότι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» το οποίο είναι μια ξεκάθαρη απειλή πολέμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος διάλεξέ την συγκεκριμένη χρονική περίοδο να οξύνει τα πνεύματα. Τα στοιχεία για την οικονομία της Τουρκίας πραγματικά σοκάρουν, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φτάσει στο 85,51% τον περασμένο Νοέμβριο, ιστορικά υψηλό ποσοστό μετά από το 1997. Επομένως είναι λογικό ο Ερντογάν να προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη στα εθνικά θέματα. Στην Τουρκία πλησιάζουν εκλογές με πιθανή ημερομηνία την 14η Ιουνίου του 2023 . Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τα αποτελέσματα  να μην είναι τόσο ενθαρρυντικά για τον πρόεδρο της Τουρκίας. Σε δημοσκόπηση  που πραγματοποίησε η Avrasya το μεγαλύτερο ποσοστό των Τούρκων πολιτών απάντησε ότι θα ψήφιζε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, με ποσοστό 28,1% ,  ενώ  το κόμμα του σημερινού Προέδρου της Τουρκίας AKP να βρίσκεται δεύτερο με ποσοστό 27,7%.

Ο Ερντογάν,  πιστεύουμε  πως θα επενδύσει στην εξαγωγή του πολιτικού του αδιεξόδου, προκαλώντας κατά την προσφιλή του τακτική, κορύφωση της επιθετικότητας σε  Ελλάδα και Κύπρο που επίσης βρίσκονται σε κρίσιμη  προεκλογική περίοδο. Όλα αυτά τα γεγονότα έχουν δημιουργήσει μια διπλωματική αναταραχή στον Πρόεδρο της Τουρκίας ο οποίος για πρώτη φορά φαίνεται να  χάνει τις ισορροπίες ανάμεσα στις Η.Π.Α και  Ρωσία, έτσι δημιουργεί ένα Διεθνές  αρνητικό κλήμα για την χώρα του. Χαρακτηριστικό είναι ότι,  από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ, ψηφίστηκαν δύο τροπολογίες  η μία  ήταν  για την απαγόρευση της  αναβάθμισης των Τουρκικών F-16  και η δεύτερη αφορούσε απαγόρευση  σε   πωλήσεις νέων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία. Σ ’αυτή την περίπτωση ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας . Με δικιά του τροπολογία δημιούργησε σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση της Άγκυρας. Τόσο για την αναβάθμιση των Τούρκικων F16  όσο για  την πώληση όπλων στην Τουρκία, το Κογκρέσο πρέπει να  λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει, την κυριαρχία της Ελλάδας ή και κάποιου NATOϊκού συμμάχου- μέσω υπερπτήσεων ή  άλλων παραβιάσεων  του εναέριου χώρου για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Επίσης αναφέρεται η περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποφασίσει, να άρει την απαγόρευση για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε θα πρέπει να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί η συμφωνία ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία, για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ.

 Είναι πολύ πιθανόν ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε μια προεκλογική περίοδο που  τα πάντα έχουν {διαλυθεί με την οικονομία αλλά και την Διεθνή εικόνα της χώρας να έχουν καταρρεύσει} να θέλει να στρέψη τα βλέμματα εκτός συνόρων.

Δείτε επίσης: Καλίν: “Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε στην παραβίαση των συνόρων μας από την Ελλάδα”

Loading

Play