«Η εφαρμογή του ”προσωπικού γιατρού” σήμερα έχει στόχο να λειτουργήσει ως εργαλείο-κόφτης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, ενώ συνδέεται άρρηκτα με την προωθούμενη δραματική υποβάθμιση κι ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της δευτεροβάθμιας περίθαλψης»,
Την «πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας από την ΕΕ μέσω του «προσωπικού γιατρού» αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.
«Ο θεσμός του ”προσωπικού γιατρού” είναι σημαντικός στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η συμβολή του στον τομέα της πρόληψης θα ήταν κρίσιμη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας που ακολουθεί η ΕΕ με τη στρατηγική του ”EU4Health” και επιχειρεί να προωθήσει σε όλο τον κόσμο μέσω της νέας στρατηγικής της ”για την παγκόσμια υγεία”. Αυτή την πολιτική εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κι η σημερινή της ΝΔ, που λειτουργεί προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματιών υγείας και του κράτους που μειώνει τις δαπάνες του» επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:
«Η εφαρμογή του ”προσωπικού γιατρού” σήμερα έχει στόχο να λειτουργήσει ως εργαλείο-κόφτης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, ενώ συνδέεται άρρηκτα με την προωθούμενη δραματική υποβάθμιση κι ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Η θέσπισή του από την κυβέρνηση και οι όροι που επιβάλλονται όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, αλλά, αντίθετα, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας υποβαθμίζεται περαιτέρω, οι δημόσιες δομές παραμένουν υποστελεχωμένες και χωρίς τον επαρκή σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό διαρκώς μειώνεται.
Η αναλογία 2.000 ασθενών προς 1 γιατρό δείχνει ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι υποτυπώδεις και με μεγάλη αναμονή εκβιάζοντας ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση μη εγγραφής θα υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Η ανάγκη άμεσης διενέργειας εξετάσεων κι έγκαιρης αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, συχνά ζωής και θανάτου ήδη, οδηγεί το λαό να εξαναγκάζεται, έχει δεν έχει να πληρώσει, να πέφτει στα ”νύχια” των ιδιωτών κλινικαρχών και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Καθορίζεται a priori η διάρκεια του κάθε ραντεβού στα 15 λεπτά, με εξαίρεση το 1ο ραντεβού στο οποίο ανοίγεται ο φάκελος του ασθενούς, κάτι το οποίο είναι αντιεπιστημονικό και υπονομεύει το χαρακτήρα της εξατομικευμένης ιατρικής.».
Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλε τις παρακάτω ερωτήσεις:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- στο γεγονός ότι με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις ακόμα κι η θέσπιση του ”προσωπικού γιατρού” λειτουργεί υπονομευτικά στην πρόληψη της Υγείας και σε βάρος των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, ως κόφτης ιατρικών υπηρεσιών, ενώ αξιοποιείται για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και της δευτεροβάθμιας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα;
- στην ανάγκη να καταργηθούν η κυβερνητική απόφαση για τον ”προσωπικό γιατρό” καθώς και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, να γίνουν μαζικές προσλήψεις και να εξασφαλιστεί από το κράτος πλήρης, αναβαθμισμένη και απολύτως δωρεάν ΠΦΥ για όλους χωρίς καμία επιχειρηματική δράση;».
Δείτε επίσης: Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία»