Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ «για την φορολογική επιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες»

Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ «για την φορολογική επιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες»

Τη «νέα φοροεπιδρομή ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες που προωθείται με το με το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΝΔ» καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

«Σχέδιο νόμου που σφίγγει τη θηλιά για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες κι επιστήμονες φέρνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», στοχεύοντας στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από επαγγελματίες, τη διαιώνιση κι επέκταση των φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει να θέσει για όλους τους αυτοαπασχολούμενους κατώτατο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ (που υπολογίζεται ως 780Euro ο κατώτατος μισθός επί 14 μήνες), ακόμα και σε χρονιές που καταγράφουν ζημιές. Το «τεκμαρτό» αυτό εισόδημα θα προσαυξάνεται με διάφορα κριτήρια, όπως οι 3ετίες άσκησης του επαγγέλματος, μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Αυτή η μεταβολή θα επιφέρει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση πάνω από 500 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα του αυτοαπασχολούμενου, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 επαγγελματίες θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν μηνιαία» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

«Ο άθλιος ισχυρισμός που επικαλείται η κυβέρνηση, ότι δεν γίνεται «!οι εργοδότες να δηλώνουν λιγότερα από τους υπαλλήλους τους», κλείνει το μάτι στον «κοινωνικό αυτοματισμό» προσπαθώντας να φορτώσουν στους αυτοαπασχολούμενους την κατηγορία της «φοροαποφυγής» τη στιγμή που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πάση θυσία διατηρούν την νόμιμη φοροαποφυγή και εθελοντική φορολόγηση των οικονομικών ομίλων.

Με διαδοχικά κυβερνητικά μέτρα και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις οι μικροί επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, δεν έχουν αφορολόγητο όριο, πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος, και δεκάδες άλλους έμμεσους φόρους, επιβαρύνονται με το αναγκαστικό κόστος ψηφιακών συναλλαγών, συστημάτων όπως το «mydata» κα.

Μέσω αυτής της νομοθετικής ρύθμισης, η κυβέρνηση στοχεύει να φορτώσει στην πλάτη των επαγγελματιών και μισθωτών τα νέα «ματωμένα» πλεονάσματα εισπράττοντας πάνω από 600 εκατ. ευρώ από τα χαμηλά εισοδήματα, την ίδια ώρα που μονοπωλιακοί όμιλοι (10.000 περίπου επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 0,2% των ΑΦΜ) χρωστούν 85 δισ. ευρώ τα οποία μάλιστα θεωρούνται «μη εισπράξιμα».

Ήδη στην Ελλάδα οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες βρίσκονται σε αναβρασμό, και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις παλεύουν ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή, αλλά και στις επιπτώσεις της αύξησης του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων, που τους καταδικάζουν στο κλείσιμο και τις πτωχεύσεις, όπως εκτιμά η ίδια η ΕΕ» προσθέτει.

Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πώς τοποθετείται το γεγονός ότι με βάση τις κατευθύνσεις της:

— εντείνεται η εξοντωτική φορολεηλασία των αυταπασχολουμενων την ώρα που αυτοί προκειμένου στοιχειωδώς να ανακουφιστούν απαιτούν θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου 12.000Euro, προσαυξημένο κατά 3.000Euro για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας, για τους αυτοαπασχολούμενους στην Ελλάδα, για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των τραπεζικών προμηθειών στις ψηφιακές συναλλαγές;

— πολλαπλασιάζονται οι φοροαπαλλαγές και η θέσπιση νέων φοροελαφρύνσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο κατά τα άλλα θησαυρίζει κι ενώ στις κινητοποιήσεις τους οι αυταπασχολούμενοι απαιτούν να φορολογούνται τα κέρδη του;».

Δείτε επίσης: Κασσελάκης: Βούλησή μου να σπάσω αυγά – Στόχος η νίκη στις ευρωεκλογές (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading

Play