Έστρωσαν το χαλί για εθνική γραμμή, η αντιπολίτευση έμεινε θεατής
INTIME

Έστρωσαν το χαλί για εθνική γραμμή, η αντιπολίτευση έμεινε θεατής

Του Αλέξανδρου Σουλιώτη

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς επιβεβαίωσαν την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει αντιπολίτευση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Το «όχι» σε όλα του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και η «έκκληση» στον πρωθυπουργό να βάλει στο πάγο τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, που ο ίδιος ως ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου είχε υπογράψει,  αποδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την «προχειρότητα» της Κουμουνδούρου, απέναντι στα μείζονα εθνικά ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον Αλ. Τσίπρα -όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών-, επιδίωξε με το «καλημέρα» τη δημιουργία εθνικής γραμμής. Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, μόλις επέστρεψε από την Αμερική, για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του, μολονότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν σπεύσει να μιλήσουν για φιάσκο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ, είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έψεγε τον πρωθυπουργό για «ανικανότητα». Βέβαια, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ, που σχεδόν υιοθέτησε τη γραμμή Τσίπρα, δεν ξεκαθάρισαν τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει ο Κ. Μητσοτάκης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Ανέδειξε όλα τα εθνικά ζητήματα, έβαλε υψηλά στην ατζέντα την τουρκική προκλητικότητα, άκουσε θερμά λόγια για την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα», υπενθυμίζουν στο politik.gr συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι επισημαίνουν ότι στην παρούσα συγκυρία η στείρα αντιπολίτευση δεν βοηθά πρωτίστως τη χώρα.

Στο προσκήνιο ΠτΔ και εκλογικός νόμος

Σε κάθε περίπτωση, πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και το νέο εκλογικό νόμο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί η «κατάργηση» της απλής αναλογικής και σε εκείνο το χρονικό σημείο θα ανακοινωθεί η πρόταση Μητσοτάκη για τον νέο πρόεδρο. Σίγουρα, πάντως, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, την ώρα που κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διπλών εκλογών -στο τέλος της τετραετίας- από τη στιγμή που το αναλογικό σύστημα δυσκολεύει τη δημιουργία ακόμα και κυβερνήσεων συνεργασίας. Για παράδειγμα με τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς θα απαιτούνταν η συμφωνία τριών κομμάτων….

Από τις συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη προκύπτει πως μόνο υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον εκλογικό νόμο. Η Φ. Γεννηματά, εξάλλου, επανέλαβε πως μόνο εάν το μπόνους μειωθεί θα μπορούσε να συμφωνήσει, ενώ Τσίπρας, Βαρουφάκης και ΚΚΕ διαφωνούν εν γενεί με την ενισχυμένη αναλογική. Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, εκτιμά ότι οι επόμενες εκλογές ίσως θα είναι μια ευκαιρία για να απομυθοποιεί η απλή αναλογική, ως το μοναδικό δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Loading

Play