Εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό: Νέες στρατηγικές και δράσεις μέχρι το 2035

Εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό: Νέες στρατηγικές και δράσεις μέχρι το 2035

Τα μέτρα που θα υλοποιηθούν σταδιακά από το 2025 για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Σύμφωνα με την εισήγηση, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα είναι δεκαετές και περιλαμβάνει πέντε άξονες, 20 στόχους και περισσότερες από 100 δράσεις.

Σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό είναι η ανάπτυξη της στρατηγικής και η εφαρμογή κατάλληλων μέτρων για να μετριαστούν οι συνέπειες των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων.

Το σχέδιο δεν περιορίζεται απλά στην προσπάθεια ανάκαμψης των γεννήσεων, αλλά προσβλέπει στη συνολική διαχείριση των επιπτώσεων της αλλαγής στην ηλικιακή δομή του πληθυσμού.

Για την επίτευξη των στόχων δίνεται έμφαση στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την απόκτηση οικογένειας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Η υπουργός δήλωσε: «Παρουσίασα επισήμως το αποτέλεσμα της πολύμηνης προσπάθειας για να φτιάξουμε ένα σχέδιο 10ετίας που στοχεύει να μετριάσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της δημογραφικής κρίσης.»

Το ΕΣΔΔ οργανώνεται σε τρεις βασικούς άξονες: ενίσχυση γεννήσεων, ενίσχυση απασχόλησης και διαχείριση μακροζωίας. Ειδικότερα, οι δράσεις περιλαμβάνουν προγεννητικό έλεγχο, επαγγελματική εκπαίδευση και προληπτική ιατρική.

Οι παραπάνω άξονες καταλήγουν σε περισσότερες από 100 δράσεις συνολικής δαπάνης 20 δισ. ευρώ, με συνεργασία από διάφορα υπουργεία. Το σχέδιο στοχεύει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την ευημερία των πολιτών σε όλο τον κύκλο ζωής.

Η δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική, καθώς η απογραφή του 2021 κατέγραψε μείωση του πληθυσμού κατά 3,5% σε σχέση με το 2011. Το 2022 οι γεννήσεις έπεσαν κάτω από τις 80.000 για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Loading